Slovenija
2395 ogledov

Velika noč: Cerkev primorana uporabljati recept restavracij s hitro prehrano

Župnik pred vernike kar v poltovornjaku Facebook
Za veliko soboto, ki je dan pred veliko nočjo, je značilno prinašanje velikonočnih jedil k blagoslovu v cerkev. Zaradi protikoronskih ukrepov je v nekaterih župnijah mogoče pripeljati velikonočna jedila k blagoslovu v avtu.

Zaradi epidemije covida-19 tradicionalnega blagoslova velikonočnih jedi na današnjo veliko soboto po cerkvah ne bo. A tako kot že lani so se nekateri duhovniki odločili za t. i. drive-in blagoslove, pri katerih verniki pripeljejo jedi k blagoslovu v avtu.

Tako denimo na Gomilskem v Občini Braslovče vabijo k drive-in blagoslovu pred tamkajšnjim Domom srečanj. Podelili ga bodo popoldne ob 16. uri med počasno vožnjo posameznikov in družin s košarami velikonočnih jedil v avtomobilih.

Pirhi | Avtor: Profimedia Profimedia

Velika noč VELIKA NOČ Gorenjska »Bog bo tudi koronakrizo obrnil v dobro.«

Velika sobota je v Katoliški cerkvi dan celodnevnega čaščenja Jezusa v grobu, kamor so ga simbolično prenesli po smrti na veliki petek. Na veliko soboto verniki obiskujejo njegov grob v cerkvah, čez dan pa v njih potekajo blagoslovi velikonočnih jedil.

Zaradi ukrepov proti širjenju epidemije covida-19 obiskovanja groba danes ne bo, prav tako ne množičnih blagoslovov jedil. Pač pa bo nacionalna televizija ob 15. uri na prvem programu prenašala blagoslov jedil iz mariborske stolnice.

V župnijah Polenšak in Sv. Lovrenc - Juršinci na Štajerskem se bodo verniki z avtom pripeljali mimo cerkve, župnik pa bo blagoslovil jedi, ki so jih pripeljali s seboj. Prav tako bo drive-in blagoslov organizirala župnija v Preboldu in še nekatere druge.

Cerkev | Avtor: Andrej Leban Andrej Leban

Blagoslov po televiziji

Nacionalna televizija bo ob 15. uri na prvem programu prenašala blagoslov jedil iz mariborske stolnice. Po odločitvi škofov je letos zaradi epidemije veljaven blagoslov jedil po televiziji oz. radiu. Tudi verniki lahko doma sami blagoslovijo jedila, so zapisali.

velika noč Magazin Najlepše velikonočne dekoracije lahko naredite sami!

Velikonočno vigilijo oz. bedenje, ki poteka na veliko soboto, bodo duhovniki danes opravili ob 18. uri sami v zaprtih cerkvah. Iz ljubljanske stolnice jo bo ob 18.30 prenašal Radio Ognjišče.

V baziliki svetega Petra v Vatikanu pa se bo velikonočna vigilija začela ob 19.30.

Zaradi protikoronskih ukrepov bodo verniki lahko blagoslov spremljali po nacionalni televiziji. Tudi velikonočne vigilije bodo brez navzočnosti vernikov.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice