Slovenija
1427 ogledov

Velika novost, Apple omogočil funkcijo, ki je za Slovence še ni bilo

iPhone 15 Apple Epa Predstavitev iPhona 15 v Kaliforniji.
Apple bo pripravil veliko novost, pozdravili jo bodo številni Slovenci

Ameriški tehnološki velikan Apple je napovedal poslovenjeni uporabniški vmesnik novega mobilnega operacijskega sistema iOS 18. Novica predstavlja pomemben korak v digitalizaciji in dostopnosti tehnologije za slovenske uporabnice in uporabnike, ki si bodo lahko najnovejši operacijski sistem brezplačno namestili predvidoma septembra letos. V javnosti je bila sicer v preteklih dveh letih burna polemika o vključitvi slovenščine med jezike uporabniškega vmesnika za iphone, ena glavnih bork za rabo slovenščine v svetovnih velikanih, kot so Apple, Netflix in drugi, pa je bila evropska poslanka Irena Joveva (Renew Europe/Svoboda).

''Vztrajnost se je izplačala. Z veseljem sem na današnji poti v Bruselj, na prve povolilne sestanke, sprejela novico, da bo Apple v naslednjo posodobitev operacijskega sistema vanj vključil tudi slovenski jezik, ki bo širši javnosti na voljo od predvidoma septembra letos," je Joveva pokomentirala napovedano spremebo uporabniškega vmesnika Aplle IOS.

Irena Joveva | Avtor: Anže Petkovšek Irena Joveva, evropska poslanka. Anže Petkovšek

"Ponosna sem na naše vzajemno sodelovanje in napore, ker tu ni šlo za posameznika ali posameznico, šlo je za borke in borce, za korake tako na državni kot na evropski ravni. Vsi smo lahko ponosni na to, ker brez skupnih pritiskov in zakonodajne prisile ne bi uspelo," je dodala.

"Hkrati pa žal moram opozoriti, da delo še ni končano, saj nas čaka še "bitka" z Netflixom in njemu podobnimi multinacionalkami. To, da bodo tudi ponudniki t. i. pretočnih video vsebin morali spoštovati tudi slovenski jezik, bo predvidoma rešeno z naslednjo revizijo direktive o avdiovizualnih medijskih storitvah, ki je predvidena tekom novega mandata Evropskega parlamenta," je napovedala Joveva, ki je bila skupaj s preostalimi osmimi evroposlanci na nedeljskih evropskih volitvah ponovno izvoljena v Evropski parlament. 

Applovo rešitev pozdravila tudi kulturna ministrica 

O vključitvi slovenščine med možne jezike uporabniškega vmesnika za iPhone se je govorilo dlje časa, k temu so glasno pozivali tudi slovenski poslanci v Evropskem parlamentu. Ključna sprememba, ki je Apple prisilila v dodajanje slovenščine, pa je bila novela zakona o javni rabi slovenščine, poroča portal Uporabna stran.

Novela, ki jo je DZ brez glasu proti sprejel v začetku letošnjega aprila, predvideva, da bo raba slovenščine omogočena tudi v najsodobnejših elektronskih napravah in storitvah, podjetjem pa daje na voljo prehodno obdobje, v katerem bi svoje produkte prilagodila jeziku.

Slovenija do sprejetja novele ni imela imela učinkovitega načina, kako zagotoviti, da bo slovenščina navzoča tudi v novem tehnološkem jezikovnem okolju. Podpora slovenščine je bila tako odvisna od odločitev proizvajalcev.

Ministrica za kulturo Asta Vrečko je ob predstavitvi novele novembra lani pri tem poimensko navedla dva primera: operacijski sistem Windows, ki je bil poslovenjen pred več kot 30 leti, in Apple, ki svojih operacijskih sistemov ni poslovenil, čeprav jih uporablja zelo veliko Slovencev.

V postopku priprave novele zakona so se predstavniki ministrstva za kulturo v Bruslju srečali tudi s predstavniki družbe Apple in jim predstavili zahteve novega zakona. Na sestanku je ministrica poudarila, da podpora slovenščini ne bo več samo želja, temveč zakonska zahteva, so v današnjem sporočilu za javnost pojasnili na ministrstvu.

"Družba Apple je prva večja korporacija, ki sledi zahtevi prenovljenega zakona o javni rabi slovenščine. Pričakujemo, da jim bodo kmalu sledili tudi ostali proizvajalci in bodo tako končno vse naprave spregovorile v slovenskem jeziku," so zapisali

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • grdi_lepotec 14:27 11.junij 2024.

    Do sedaj pa so Iphone vsi šminkerji hranili doma v škatli, ker vmesnik ni bil v našem jeziku.