Slovenija
4596 ogledov

Velika novost glede plačila šolskih kosil

Šolsko kosilo Profimedias
Več brezplačnih šolskih kosil že v letu 2024.

Z letom 2024 bo subvencija za šolsko prehrano pripadala tudi družinam v 4. dohodkovnem razredu, družinam v 5. dohodkovnem razredu pa bo pripadala polovična subvencija. 

V četrti dohodkovni razred sodijo družine, kjer povprečni mesečni dohodek znaša od 442,95 do 516,76 evra na osebo. Polovično subvencijo bodo prejemali učenci iz družin pri katerih povprečni mesečni dohodek znaša od 516,77 do 652,12 evra na osebo. 

Po zadnji mednarodni raziskavi glede bralne pismenosti, pri kateri je Slovenija padla za kar 23 točk, je naraslo število otrok, ki vedno pridejo v šolo lačnih, z dobrih 12 odstotkov na kar 25 odstotkov, navajajo v Levici.

Kot pravijo pri stranki Levica, jim je cilj zagotavljanja šolskih kosil za vse otroke uspelo ohraniti kljub pomislekom v koaliciji. Vlada je namreč nameravala uvedbo brezplačnih šolskih kosil za vse otroke na leto 2027, v Levici pa so znotraj koalicije dosegli, da se v zakon vpiše subvencija za šolsko prehrano za 4. dohodkovni razred ter polovična subvencija za 5. dohodkovni razred že za leto 2024. "Ker pa v Levici delimo stališče predlagateljev zakona, da mora ta določba stopiti v veljavo čim prej, torej že z naslednjim šolskim letom, bomo naredili vse, da se ta rešitev realizira do konca zakonodajnega postopka," so zapisali v sporočilu za javnost.  Predloga je v DZ vložil Inštitut 8. marec, z njima pa želi zagotoviti brezplačno kosilo za vse učence. 

Do brezplačnih šolskih kosil bo tako upravičenih še okoli 10.000 šoloobveznih otrok, ki so iz trenutnega sistema subvencioniranja izpadli kljub svojemu položaju pod pragom tveganja revščine,

 

Komentarjev 5
  • Naklonsky 18:31 07.junij 2023.

    Bedarija. Zakaj otroke ločujejo glede na prihodke staršev? Da ena država ne more poskrbeti za kosila vseh šoloobveznih otrok - katastrofa! Denar za nevladnike v višini 300 mio in za maškarade ZB v višini 140 mio pa je? Da, to ...prikaži več je pa res skrajni režim ‘svobode’ komunizma!

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 17:45 07.junij 2023.

    Evo, tukaj se pa z Levico ne strinjam. Zakaj kar vsem po vrsti zastonj kosila, če pa se mularija že zdaj norca dela iz obrokov v šoli. Boste videli, kot da bi se denar kar direktno v smeti metal.

  • h4ck3r 16:00 07.junij 2023.

    Lukič in Antikrisst...vama res ni več pomoči :-D Anti...SDS je že večkrat predlagal brezplačne obroke, celo 2 meseca pred novim "lastnim" predlogom 8.marca. Pa dobro, pustimo jim veselje. Kot drugo pa, tisti ki nimajo za hrano so že sedaj bili ...prikaži več upravičeni do subvencij in brezplačnih obrokov. Kar bo pa storjeno sedaj je pa to, da bo še več hrane šlo v koš...ja na žalost je to resnica...ko poslušam svojega otroka, koliko učencev hrane ne je kljub plačilu, me zanima kako bo to ko bo zastonj.