Slovenija
23488 ogledov

Velika novost pri otroških dodatkih, šolskih malicah, državnih štipendijah

Dijaki v srednji šoli
Ste obveščeni?

Tistim, ki prejemajo državno štipendijo, otroški dodatek, subvencije za šolske malice in kosila ali subvencijo za vrtec, ni treba ponovno vložiti vloge za podaljšanje katere od teh pravic.

Od šolskega leta 2019/20 vloge za prejemnike štipendij ni potrebna, razen 

Pri državni štipendiji gre za novost, ki je bila uveljavljena z novelo zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstevnovembra lani. Novela določa, da se o podaljšanju pravice do štipendije s šolskim letom 2019/20 odloča po uradni dolžnosti. Sistem tako, ko se letna pravica izteče, avtomatično pripravi vlogo za podaljšanje pravice.
Vendar pozor, vlogo je treba ponovno vložiti na začetku študija, oziroma ob spremembi statusa iz dijaka v študenta.  

Družina Slovenija Dodaten dan za izplačilo štipendije in otroškega dodatka

Vlogo za državno štipendijo je tako potrebno oddati, ko pravico uveljavljamo prvič, oziroma v primeru, če je bila pravica na podlagi prve vloge zavrnjena. Dijaki naj prvo vlogo za uveljavljanje državne štipendije vložijo v mesecu avgustu, da bodo ob izpolnjevanju pogojev upravičeni do državne štipendije s 1. septembrom. Študenti naj prvo vlogo za dodelitev državne štipendije vložijo v mesecu septembru, da bodo ob izpolnjevanju pogojev upravičeni do državne štipendije s 1. oktobrom.

Za pridobitev dodatkov morate poskrbeti sami

Dijaki in študenti so upravičeni tudi do različnih dodatkov, dijaki do dodatka za uspeh. Štipendisti so upravičeni še dodatka za posebne potrebe ter do dodatka za bivanje. Vendar bodo dijaki in študenti najprej dobili osnovno štipendijo, ob predložitvi dokazil pa jim bodo izdali dopolnilno odločbo, v kateri bodo pri višini štipendije upoštevali še dodatke. Dodatke bodo CSD-ji upoštevali torej le na zahtevo zahtevo dijaka ali študenta.

Otroški dodatek in subvencije

Tistim, ki prejemajo otroški dodatek, vloge za podaljšanje pravice ni treba oddajati že od od decembra 2018. Centri za socialno delo po uradni dolžnosti odločili o nadaljnji upravičenosti do pravice. Vlogo je treba še vedno vložiti v primeru prvega uveljavljanja pravice in če družina nima veljavne odločbe o otroškem dodatku ali državni štipendiji. Še vedno pa je potrebna prijava na kosilo. 

Prav tako je vlogo za pravico do znižanega plačila vrtca potrebno vložiti samo, če za subvencijo zaprošate prvič. 

 

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.