Slovenija
30893 ogledov

Velika pričakovanja Goloba pred sestankom, po tem pa tole ...

Robert Golob
1/5
Žan Kolman/KPV Robert Golob.
Predstavniki zavarovalnic in premier Robert Golob so se danes na sestanku v Ljubljani strinjali, da je treba stopiti skupaj pri odpravljanju posledic poplav in vzpostaviti učinkovit program sanacije, je sporočilo zavarovalno združenje. Podpirajo poseben sklad za obnovo in zagotavljajo, da izplačila zavarovancem ne bodo v nobenem primeru ogrožena.

"V tem trenutku se moramo vsi osredotočiti na to, kako pomagati ljudem in kako zagotoviti pogoje za čim hitrejšo obnovo. Tako zavarovalnice kot tudi vlada imamo skupni interes doseči čim večjo zavarovanost tako prebivalstva kot tudi podjetij v prihodnje," so po srečanju sporočili iz Slovenskega zavarovalnega združenja.

Pogovor je bil namenjen pregledu aktualnih razmer po katastrofi, ki je zadela Slovenijo, in ukrepom, ki so jih zavarovalnice in banke že sprejele ali jih še bodo, da bi ublažile stiske ljudi. Vlada bo predlog interventnega zakona sprejela še ta teden, so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

"Tako za vlado kot tudi za bančni in zavarovalniški sektor je pomembno, da se zaupanje ljudi v oba sistema ohrani," so poudarili v premierjevem kabinetu.

A po nekaterih poročanjih je bil Golob po srečanju z bankirji in zavarovalničarji nejevoljen. "Mislim, da je danes skrajni čas, da se vsi, tako banke in zavarovalnice zavejo resnosti trenutka in ne da je to prepuščeno samo ljudem," je povedal po sestanku in dodal, da so si dali 48 ur, v katerih morajo banke pripraviti konkretne predloge za pomoč ljudem. 

Zavarovalnice so po navedbah združenja predstavile potek reševanja situacije na terenu, izvajanje rednih aktivnosti zavarovalnic v takšnih razmerah ter popis in oceno škode.

Vse primere zavarovancev si prizadevajo obravnavati čim hitreje, pristopile so tudi k poenostavljanju procesov reševanja škodnih zahtevkov, kot je to primer izplačila stroškov čiščenja, pri katerih praviloma, odvisno sicer od stopnje poplavljenosti, zavarovalnice škode izplačujejo brez sicer zahtevanih dokazil v obliki računov za čiščenje.

Škoda, ki jo bodo morale zavarovalnice izplačati za naravne ujme v letošnjem poletju, bo rekordna, pravijo. Kakšni bodo končni učinki poplav na poslovanje, še ne morejo oceniti, saj se škoda še popisuje, vsekakor pa pričakujejo poslabšanje poslovnih rezultatov. Njihova pozornost je usmerjena tudi v jesenske mesece, ki so glavni poplavni meseci v Sloveniji.

Izjava za medije ob objavi nerevidiranih poslovnih rezultatov NLB Skupine za leto 2022, Blaž Brodnjak, predsednik uprave NLB in Primož Karpe, predsednik nadzornega sveta. | Avtor: Anže Petkovšek Blaž Brodnjak, predsednik uprave NLB Anže Petkovšek

Zatrdili so, da "izplačila zavarovancem na podlagi zavarovalnih pogodb ne bodo v nobenem primeru ogrožena, saj so zavarovalnice, ki poslujejo v Sloveniji, tradicionalno konservativne pri svojem poslovanju, imajo visoke solventnostne zahteve (kar izhaja tudi iz dejstva, da je Slovenija naravnim katastrofam izredno izpostavljena država) ter varne oblike svoje zaščite v obliki pozavarovanj".

Zavarovalnice bodo po preučitvi škodnih zahtevkov in skladno s sklenjeno zavarovalno pogodbo določile višino zavarovalnine, ki bo izplačana zavarovancem, upoštevajoč zavarovalne predpise, so navedli.

Slovenija 05.11.2013 logo, znak, simbolicna fotografija, zavarovalnica Triglav s | Avtor: Saša Despot/Žurnal24 Saša Despot/Žurnal24

Kar se tiče ustanovitve posebnega sklada za obnovo po poplavah, se tudi zavarovalniška panoga strinja, da je treba poiskati ustrezne rešitve za obnovo najbolj prizadetih območij in čim prej poskrbeti za sanacijo po poplavah. Zavarovalnice so se med drugim odzvale pozivu za pomoč pri organizaciji cenitev škod na ravni občin.

Kot še pravijo, imajo zavarovalnice sicer različne možnosti solidarnostne pomoči, ki jo že vrsto let izvajajo v obliki donacij in drugih pomoči prizadetim ali ogroženim skupnostim. "Ta njihova vloga ne bo izostala tudi tokrat," so napovedali.

Na srečanju s predstavniki zavarovalniškega sistema so po navedbah premierjevega kabineta sodelovali predstavniki Slovenskega zavarovalnega združenja in zavarovalnic Merkur, Sava, Sava Re, Wiener Städtische Versicherung, Generali, Grawe, Allianz in Triglav.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 73
  • Naklonsky 10:04 23.avgust 2023.

    Taubistu se je totalno sfuzlalo; oziroma nima pojma o ekonomiji! Govori stare prazne in leporečne fraze, ki nimajo nobene zveze z dejanskim stanjem, še manj pa z osnovo ekomskih načel niti delovanjem ter poslovanjem podjetništva! Pri takšnih planiranih akcijah bodo ...prikaži več nazadnje poplavljenci ostali popolnoma sami! Mr. Taubi, to ni Geni da boš sredstva šibal malo sem, malo tja, malo prijateljem mimo zakonov! Zberi se!

  • jakec42 08:47 23.avgust 2023.

    Zavarovalnice že jemljejo iz naložbenih skladov,za svoje potrebe .takoj so mi vzeli1000€,svojega denarja pač ne dajo!

  • novis 08:23 23.avgust 2023.

    Pa kaj imajo banke za financirati odpravo posledic poplav ??!!!! A se vam je vsem sfukalo v glavi ????!!! Za to so plačane in usposobljene zavarovalnice in država, ki dobivajo sredstva za te stvari !!!! A se vam je Zlovenistancem ...prikaži več totalno SFUKALO ???!!!!!!!!