Slovenija
1229 ogledov

Velika sprememba glede koncesionarjev

Zaradi okoliščin smrti Saše Baričeviča se je tudi Barsos znašel v središču pozor Žurnal24 main
Ustavno sodišče odločilo glede podaljševanja koncesij.

Ustavno sodišče je razveljavilo določbe zakona o zdravstveni dejavnosti, ki omogočajo možnost podaljšanja podeljene koncesije za opravljanje javne službe.
Dokler ne bo sprejet nov zakon, bo po izteku 15-letne koncesije potreben nov razpis oziroma nov postopek za podelitev koncesije.

Neenakopravna obravnava

Ustavni sodniki so ugotovili, da sta postopek podelitve nove koncesije in postopek podaljšanja obdobja različno urejena, kar je v neskladju s splošnim načelom enakosti iz 14. člena ustave.
"Za podelitev nove koncesije je predviden postopek javnega razpisa, medtem ko v primeru podaljšanja obdobja podelitve koncesije zakon ne predpisuje javnega razpisa, temveč predvideva (skorajda) samodejno podaljšanje obstoječe koncesije v korist obstoječega koncesionarja," ugotavljajo na Ustavnem sodišču, kar pa pomeni neenako obravnavo zainteresiranih ponudnikov, saj ti v primeru podaljšanja obdobja koncesije z obstoječim koncesionarjem sploh ne morejo konkurirati.

Koncesije podaljševali za 15 let

Zakon o zdravstveni dejavnosti določa, da občina najpozneje eno leto pred potekom obdobja podelitve koncesije preveri realizacijo programa ter ali še obstaja potreba po podelitvi koncesije. Na podlagi podlagi pozitivnega mnenja Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije in pristojne zbornice oziroma strokovnega združenja koncesijo izvajalcu podaljša za 15 let.

Ista pravila kot za nove koncesije

Ustavno sodišče je zdaj določilo, da mora do drugačne zakonske ureditve koncedent najpozneje 12 mesecev pred potekom obdobja podelitve koncesije preveriti, ali še obstaja potreba po podelitvi koncesije. Če ta potreba obstaja, koncedent postopa po pravilih za podelitev (nove) koncesije, pri čemer mora koncesijo podeliti na podlagi javnega razpisa.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.