Slovenija
19237 ogledov

Po volitvah velika sprememba pri SDS

Jelka Godec Saša Despot
Poslanko skupino SDS bo vodila podpredsednica stranke.

V državnem zboru so izbrali vodje poslanskih skupin, predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič pa je o tem obvestila predsednika republike Boruta Pahorja.

Iz urada predsednika države so sporočili, da bo Pahor posvetovanja glede novega mandatarja z vodji poslanskih skupin opravil v ponedeljek. Ker ima prihodnja koalicija zadostno število mandatov, bo zadostoval že en krog pogovorov predsednika z vodji poslanskih skupin. Po posvetu bo predsednik Pahor v DZ vložil predlog za izvolitev mandatarja, poslanci bodo o novem mandatarju glasovali v sredo.

Na vrh SDS podpredsednica stranke

Pri imenovanju vodij poslanskih skupin je največja sprememba je na vrhu poslanske skupine SDS, ki jo je v prejšnjem mandatu vodil Danijel Krivec, zmernejši SDS poslanec.

Poslanko skupino je prevzela državna sekretarka v kabinetu predsednika vlade Janeza Janše, Jelka Godec. 

Godčeva je od leta 2015 podpredsednica stranke SDS. V parlament je bila izvoljena leta 2014 v okraju Šentjur. V drugem mandatu je bila predsednica Preiskovalne komisije o ugotavljanju odgovornosti nosilcev javnih funkcij na programu otroške kardiologije ter področju nabav in upravljanja z medicinsko opremo in zdravstvenim materialom. 

Sprememba tudi pri SD in NSi

Sprememba bo tudi na vrhu poslanske skupine SD, ki jo je v prejšnjem mandatu vodil Matjaž Han, kandidat za ministra za gospodarstvo. Poslansko skupino SD bo tako odslej vodil Jani prednik.

Poslansko skupino NSi bo zaenkrat vodil Jožef Horvat, po izvolitvi nove vlade pa trenutni minister za delo Janez Cigler Kralj. Levico pa še naprej Matej Tašner Vatovec. 

Kdo bo vodja 41-članske poslanske skupine?

Največjo poslansko skupino, ki šteje 41 članov, bo zaenkrat vodil Robert Golob. Golob je med poslanci določil osem koordinatorjev, ki koordinirajo manjše skupine poslancev. Med osmimi koordinatorji naj bi Golob izbral vodjo poslanske skupine. 

 

 

Komentarjev 18
  • MK 11:53 20.maj 2022.

    PA DAJMO ŠE ENO STROKOVNO O HOLOBU in njegovih nebulozah! Holob bi moral vedet, da na svetovnem trgu ni mogoče kupiti sončnih panelov z dobavo pred letom 2027, kar pomeni, da vse njegovo jecljanje o sončnih panelih je lari-fari in ...prikaži večn sploh NI IZVEDLJIVO.