Slovenija
159 ogledov

Velika sprememba za Kobilarno Lipica

Lipicanec
1/2
Profimedia
Vlada bo danes obravnavala predlog novega zakona o Kobilarni Lipica.

Predvidena je ponovna uvedba enovitega upravljanja, pri katerem ne bi šlo več za javno službo s koncesijo, ampak bi ena družba skrbela za kulturne in naravne vrednote ter jih tudi tržila.

Predlog, kot je bil v torek objavljen na spletnih straneh eUprave, predvideva, da bo družba Holding Kobilarna Lipica z uveljavitvijo zakona nadaljevala delo kot družba Kobilarna Lipica, v roku šestih mesecev pa ji bo pripojena sedanja družba Kobilarna Lipica, ki je bila ustanovljena za izvajanje javne službe.

Ne bi šlo več za sistem s koncesijo za izvajanje javne službe, ampak bi bila nova družba zadolžena za uresničevanje javnega interesa, torej za skrb in gospodarjenje s kulturnimi in naravnimi vrednotami (npr. čredo konj, posestvo, tamkajšnje stavbe), te pa bi tudi tržila. Ker bi tržne prihodke ustvarjala s premoženjem države, bi morala družba državi letno plačevati nadomestilo, in sicer v višini vsaj tri odstotke od tržnih prihodkov.

Družba bi imela tričlansko upravo, v kateri bi bila poleg generalnega direktorja še direktorja za konjerejo in konjeništvo ter za turizem. Predviden je tudi petčlanski strokovni svet. Tudi nadzorni svet bi imel pet članov, od katerih bi bili trije predstavniki ustanovitelja, po eden pa lokalne skupnosti in zaposlenih. Nadzornike bi na podlagi javnega razpisa akreditiral Slovenski državni holding (SDH).

Gospodarsko ministrstvo med glavnimi razlogi za spremembo modela upravljanja kobilarne navaja možnost vlaganj države v razvoj kobilarne in obnovo nepremičnin. Akreditacija članov nadzornega sveta naj bi prinesla kakovostnejše korporativno upravljanje, organiziranost uprave pa boljše usklajevanje javnih in poslovnih funkcij kobilarne.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.