Slovenija
15618 ogledov

Velika sprememba za samostojne podjetnike pri plačevanju prispevkov

moški dokumenti odločba računalnik
Za samostojne podjetnike in druge fizične osebe z dejavnostjo od letos velja sprememba, povezana s plačevanjem obveznosti.

Od letos sta poenotena roka za plačevanje prispevkov za socialno varnost in predhodne akontacije dohodnine. Doslej je veljalo, da je treba predhodno akontacijo dohodnine plačati do 10. v mesecu, prispevke za socialno varnost pa do 20. v mesecu. Od letos sta roka poenotena, in sicer je treba naštete obveznosti plačati do 20. v mesecu. 

Obveznosti je tako po novem mogoče poravnati z enim plačilom. "Z e-računom za plačilo obveznih dajatev z enim plačilom plačate obvezne dajatve, obračunane z različnimi obračuni davka, ki zapadejo v plačilo istočasno in so prihodek različnih blagajn javnega financiranja (na primer prispevki za socialno varnost in predhodna akontacija dohodnine). E-račun, ki ga boste prejeli v spletno banko nekaj dni pred iztekom roka za plačilo, bo vseboval vse podatke potrebne za izvršitev plačila, zato vam podatkov ne bo več treba vnašati v plačilni nalog. Prav tako se zmanjša tveganje, da bi pozabili plačati davčne obveznosti," pojasnjuje Finančna uprava RS. 

Prijavo na prejem e-računa za plačilo obveznih dajatev je treba oddati v spletni banki. Prijavo se lahko odda kadarkoli, na Fursu pa priporočajo, da jo oddate do konca meseca, saj bo tako prvi e-račun izdan že za plačilo obveznosti, ki zapadejo v naslednjem mesecu. 

E-račun je v spletno banko zavezanca poslan praviloma najkasneje tri dni pred iztekom roka za plačilo obveznosti, za izvršitev plačila pa je treba v spletni banki še potrditi plačilni nalog. 

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 2
  • arabo001 12:09 02.februar 2023.

    NESPOSOBNA GOLAZEN!! To je veljalo že v januarju!!!!