Slovenija
10072 ogledov

Velika zastrupitev s salmonelo v slovenski osnovni šoli

otroci šola
Kar 90 otrok Osnovne šole Lucija je imelo simptome zastrupitve s salmonelo, štirje so bili hospitalizirani.

Več učencev Osnovne šole Lucija se je okužilo s salmonelo. Uradno so jo potrdili pri devetih otrocih, simptome, značilne za zastrupitev s to bakterijo, pa je imelo kar 90 učencev. Štirje otroci so bili hospitalizirani, poroča Svet na Kanalu A. 

Pozitivna na testu za salmonelo je bila tudi ena od zaposlenih, ki dela v šolski kuhinji, tako da sumijo, da je morda ta oseba otrokom preko hrane, ki jo je pripravila, prenesla to nevarno bakterijo. Dokončen odgovor bodo sicer dali rezultati analiz. 

Prva dva primera okužbe je Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) potrdil pred desetimi dnevi, pri devetih otrocih z OŠ Lucija so salmonelo potrdili, po podatkih NIJZ pa je zbolelo bistveno več učencev, le da zanje niso opravili testov. Za okužbo s salmonelo so značilni driska, bruhanje, povišana telesna temperatura in trebušni krči, po ugotovitvah NIJZ jih je imelo 90 učencev.

Ravnateljica šole Tanja Vincelj je za televizijo pisno sporočila, da je hrana popolnoma varna za vse učence. Uprava za varno hrano je v inšpekcijskem nadzoru ugotovila, da je bila sledljivost hrane jasna in rezultati na salmonelo negativni, je poročal Kanal A. V kolikor bi se dokazalo, da je prišla okužba preko šolske kuhinje, so na občini napovedali ukrepe.

Salmonela izbruhnila tudi na ljubljanski šoli Zalog

Salmonelo pa so odkrili tudi na ljubljanski OŠ Zalog. Okuženi so štirje otroci, prvi primer pa se je pojavil pred tednom dni. Inšpektorat za varno hrano po nadzoru na OŠ ni odkril večjih nepravilnosti, ugotovili pa so, da je kliconosec eden od zaposlenih. Na območju Zaloga so v zadnjem tednu po podatkih NIJZ odkrili okoli 30 okužb s salmonelo, vira okužbe pa še niso ugotovili.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • norakrava 06:40 29.marec 2019.

    Vprašanje je bolj, zakaj takšna panika pred salmonelo? V nekaterih kulturah jo celo jedo... http://www.norakrava.si/poljska-meso-salmonele-okuzeno-z-govedino/

  • JONIJONI 19:54 28.marec 2019.

    Starši otrok so dobili domov vprašalnike glede zdravstvenega stanja otrok v zadnjih 3 tednih. V vprašalniku so bili navedeni simptomi vsak posamezno. Vročina, driska, slabost, bruhanje, želodčni kči. Če je starš obkrožil samo en simptom, je ta otrok med zgornjimi ...prikaži več 90-timi. Novinar popravi članek iz: Kar 90 otrok Osnovne šole Lucija je imelo simptome zastrupitve s salmonelo.... V: Kar 90 otrok Osnovne šole Lucija je imelo vsaj enega od simptomov zastrupitve s salmonelo...