Slovenija
1559 ogledov

Velike spremembe na javni televiziji dobile zeleno luč

RTV Anže Petkovšek RTV Slovenija
Krajši Dnevnik in Odmevi.

Programski svet RTV Slovenija je potrdil predlog programsko-produkcijskega načrta (PPN) zavoda za leto 2022, ki predvideva vsebuje pa trimesečni zamik za predvidene spremembe v Informativnem programu TV Slovenija.

Ukinjanje in selitev oddaj na drugi program

Z marcem prihodnje leto bodo tako ukinjene oddaje Politično s Tanjo Gobec, Dnevnikov izbor, Slovenija v letu in Svet v letu. Del vsebin informativnega programa, kot so Zrcalo Tedna in Utrip, se bo selil na drugi program TV Slovenija. Na tem programu bodo potekale tudi oddaje, povezane z državnozborskimi, predsedniškimi in lokalnimi volitvami, ki bodo prihodnje leto. Kolektiv informativnega programa Televizije Slovenija, Društvo novinarjev Slovenije in Sindikat novinarjev Slovenije so programski svet pred sejo pozvali, naj programske spremembe, kot jih v načrtu predvideva vodstvo javnega zavoda, zavrne.

Na seji je glasovalo 26 članov programskega sveta. Predlog je podprlo 17 svetnikov, 5 jih je bilo proti, 4 so bili vzdržani.

Krajši Dnevnik in Odmevi

Med spremembami, ki jih je pripravilo novo vodstvo na čelu z v. d. direktorja Televizije Slovenija Valentinom Arehom, predvideva nekajminutno krajšanje nekaterih informativnih oddaj na TV Slovenija 1, med drugim Dnevnika in Odmevov. Areh je zavrnil očitke, da poskuša predlog krčiti vsebine informativnega programa. Na prvo mesto želijo postaviti predvsem interes gledalcev, je navedel. Informativni program TV Slovenija je po njegovih besedah v resni krizi. Večini oddaj že leta pada gledanost, med njimi tudi Dnevniku in Odmevom. Vodstvo Televizije Slovenija naj bi skušalo program prenoviti po zgledu nekaterih uspešnih javnih televizij iz tujine, med drugim BBC in ORF. 

Kdo bo zamenjal Manico Janežič Ambrožič?

Vodstvo naj bi še pred uvedbo novosti te uskladilo s programskimi in produkcijskimi delavci. Več bo znanega na današnji novinarski konferenci. Večji del zaposlenih v informativnem programu se je spremembam upiral. Poudarjali so, da želijo spremembe na bolje, vendar rešitve vidijo povsem drugje. Sprememba programske sheme po njihovem mnenju vodi v še nižjo gledanost Televizije Slovenija. 

V. d. direktorja dr. Areh naj bi po sprejemu produkcijskega načrta v kratkem predlagal tudi kandidata za mesto odgovornega urednika informativnega programa. To funkcijo, sicer kot v. d. še vedno opravlja Manica Janežič Ambrožič, ki je sicer prav zaradi obravnavanih sprememb s tega mesta formalno odstopila pred mesecem dni.

 
Komentarjev 5
 • poki 11:32 30.november 2021.

  Naj odajnike radijske prvo porihtajo od 8.45 ni signala v Lj.

 • Plavi-mil 10:28 30.november 2021.

  Pravilno, ampak zdaj naj poročajo OBJEKTIVNO, ne levo , ne desno.

 • Avatar Leon
  Leon 09:59 30.november 2021.

  Kaj pa FILMSKE NOVOSTI ? Kje potuje naš maršal TWITO ?