Slovenija
20060 ogledov

Veliki kadrovski premiki, še preden je Golob prišel v pisarno

Novice: Nov zaplet: Odločila se je, da noče biti ministrica - Robert Golob Profimedia
Franci Matoz je danes podal odstopno izjavo s funkcije neizvršnega direktorja in predsednika uprave Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), so sporočili iz DUTB. Svojemu nasledniku je zaželel "uspešen zaključek življenjske dobe družbe".

"Vodenje DUTB mi je bilo v izziv in zadovoljstvo. Verjamem, da smo v zadnjem letu naredili veliko dobrega za državo Slovenijo. Svojemu nasledniku želim kakovostno delo in uspešen zaključek življenjske dobe družbe," je ob podaji odstopne izjave pojasnil Matoz.

Življenjska doba DUTB se bo iztekla konec letošnjega leta. Leta 2015 novelirani zakon o ukrepih RS za krepitev stabilnosti bank namreč določa, da DUTB 31. decembra 2022 preneha obstajati, da pa lahko ne glede na to določilo vlada predlaga DZ ukinitev DUTB, če DUTB proda več kot 75 odstotkov prevzetih obveznosti.

Zakon glede pravnega nasledstva DUTB določa, da njeno premoženje ter pravice in obveznosti preidejo na Slovensko odškodninsko družbo oz. njenega pravnega naslednika SDH, pri čemer pravno nasledstvo DUTB podrobneje uredi vlada s podzakonskim aktom po predhodnem poročanju DZ. Vlada je poročilo glede pravnega nasledstva DUTB za DZ sprejela konec aprila. Uredbo pa bo lahko dokončno sprejela ločeno po seznanitvi DZ s poročilom.

primorska 08.06.2010, koper, franci matoz, foto barbara milavec | Avtor: primorska 08.06.2010, koper, franci matoz, foto barbara milavec primorska 08.06.2010, koper, franci matoz, foto barbara milavec

Matoza je vlada Janeza Janše za neizvršnega direktorja DUTB imenovala konec julija lani, nato so ga neizvršni direktorji izvozili za predsednika upravnega odbora. Vlada je takrat po odpoklicu Franca Doverja in Marka Tišme za neizvršnega direktorja imenovala še Gregorja Planteua, medtem ko še dve ti mesti zasedata Aleksander Lozej in Alenka Urnaut Ropoša.

Na Matozovo imenovanje so letele številne pripombe, saj je dolgoletni odvetnik premiera Janeza Janše in stranke SDS. Na pripombo, da je v zadnjem letu in pol veliko kadrov, ki so bili imenovani na položaje v državnih družbah, prišlo neposredno iz kroga stranke SDS, je decembra lani za Delo odvrnil, da lastnik pač izbere kader z ene ali druge politične strani ali pa nekoga neopredeljenega. "Pomembno je, da je strokoven in kompetenten," je dodal.

Tričlansko izvršno vodstvo DUTB pa v polni sestavi deluje od februarja. Neizvršni direktorji so januarja za izvršno direktorico imenovali Kristino Šteblaj, ki je bila prej državna sekretarka na ministrstvu za finance, ta pa se je pridružila izvršnima direktorjema Mateju Pircu in Andreju Lazarju.

Odstopil je tudi generalni direktor Finančne uprave RS (Furs) Ivan Simič. Ministru za finance je poslal odstopno izjavo, je Simič danes sporočil prek Twitterja. S tem je uresničil nedavno napoved, da bo odstopil takoj po imenovanju nove vlade.

"Sporočam vam, da sem po glasovanju v DZ ministru za finance poslal moj odstop s položaja generalnega direktorja Fursa," je zapisal Simič. Ob napovedi odstopa je kot razlog navedel besede novega predsednika vlade Roberta Goloba, ki je dejal, da so dediščina prejšnje vlade nekompetentni ljudje na vodstvenih položajih.

Ivan Simič | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

"V začetku junija bomo dobili novo vlado. Prišel bo novi finančni minister, ki si bo izbral svojo ekipo. Kot sem že napovedal, bom takrat odstopil. To pomeni, da se umikam z odhajajočo vlado, novemu finančnemu ministru pa omogočam, da si izbere novega direktorja Fursa, ki bo ustrezal njegovim kriterijem," je Simič zapisal konec maja.

Golobove navedbe o nekompetentnih ljudeh na vodstvenih položajih po Simičevem prepričanju ne držijo.

"Menim, da bo sam imel kar nekaj težav, da bo našel kompetentne," je ocenil in dodal, da ne moreš biti uspešen direktor Fursa, če nimaš popolnega zaupanja finančnega ministra in predsednika vlade. "Golobova izjava je pokazala, da tega zaupanja ni," je menil.

Vlada Janeza Janše je Simiča na čelo Fursa kot vršilca dolžnosti generalnega direktorja imenovala z lanskim junijem, potem ko je s tega položaja razrešila Simona Starčka. Simič je sprva napovedal, da namerava na čelu Fursa ostati pol leta, a si je premislil. Polni petletni mandat je nastopil 18. novembra lani.

Simič končal pravno fakulteto v Ljubljani in magistrski študij davčnega prava na pravni fakulteti v Mariboru. Je davčni svetovalec, predavatelj, avtor in soavtor knjig in priročnikov o davkih, nekdanji direktor slovenske davčne uprave, ki jo je že vodil med letoma 2006 in 2008, in srbske davčne uprave.

Komentarjev 12
  • Avatar Leon
    Leon 05:51 02.junij 2022.

    Na vrsti so organi nadzora in Vrhovno državno tožilstvo ,da opravi svoje .

  • eminenca 21:49 01.junij 2022.

    res mi ni jasno v čem je problem ... naši - vaši ... a kdo oz. v čem je problem, kadri se zamenajo in zdej so naši ... do konca trivialno ... aja recimo pomeni preprosto, ampak je pa sicer ...prikaži večr članek izdelek in takih bo še veliko ... ni slabo

  • Ender3 21:34 01.junij 2022.

    Vlado norcev zapuščajo že, prve podgane. Raje sami odstopijo, predno jih odpokličejo. Razlog vidijo v obtožbi o nekompetentnosti. Nič ne bodo pogrešani, saj so bili politično nastavljeni.