Slovenija
124 ogledov

Veliki pok brez boga

Vesolje lahko nastane iz nič, trdi znani britanski fizik. (Foto: EPA) Žurnal24 main
V teorijah o nastanku vesolja po trditvah Stephena Hawkinga ni prostora za boga.

V svoji najnovejši knjigi The Grand Design, ki bo izšla 9. septembra, znani britanski teoretski fizik Stephen Hawking trdi, da je veliki pok neizogibna posledica delovanja zakonov fizike, zato za pojasnitev nastanka vesolja ne potrebujemo boga.

Hawking je sicer že prej spodbijal prepričanje, da kreacionizem ni v neskladju z znanostjo, a v novi knjigi je jasno zapisal, da je veliki pok neizogibna posledica delovanja zakonov fizike. "Ker obstaja zakon, kot je gravitacija, vesolje lahko nastane in tudi nastane iz nič," je zapisal v knjigi. "Spontan nastanek je razlog za to, da obstaja nekaj in ne nič, zakaj obstaja vesolje, zakaj obstajamo mi." Kot pravi, ni potrebno, da bi "obudili boga", da bi razložili, kako je nastalo vesolje.

V svoji najbolj znani knjigi Kratka zgodovina časa fizik ni popolnoma zavrnil možnosti, da je imel pri nastanku sveta določeno vlogo tudi Bog. "Če odkrijemo celotno teorijo, bi to pomenilo najpomembnejšo zmago človeškega razuma – kajti potem bi že morali poznati, kako razmišlja bog," je zapisal. Knjigo The Grand Design je napisal skupaj z ameriškim fizikom Leonardom Mlodinowom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.