Slovenija
75 ogledov

Veliki pokopljejo majhne

Pogodbeni roki za plačilo opravljenih del v Stožicah znašajo 90 dni, k čemur je Žurnal24 main
Kriza. Podizvajalcu pri gradnji Športnega parka Stožice, ki je storil samomor, gradbena podjetja dolgovala dva milijona evrov. Neplačevanje. Račune ima blokirane več kot tisoč gradbenih podjetij.

“Če bi pravna država vsaj delno delovala, ne bi preganjali žepnih tatov, ampak bi se lotili izvajalcev, ki neupravičeno ne plačujejo obveznosti svojim podizvajalcem,” pravi Zvonko Kolšek, pravni zastopnik podjetja Varkos Selinšek in lastnika Ivana Selinška, ki je, kot smo razkrili včeraj, zaradi plačilne nediscipline in likvidnostnih težav svojega podjetja storil samomor.

Izgovori za neplačevanje

Kredita še nimajo
Kredit. Uroš Ogrin, direktor Grepa, ki gradi Športni park Stožice, je povedal, da 150 milijonov evrov kredita za gradnjo res še niso najeli, vendar se o njem z Novo Ljubljansko banko še pogovarjajo. Zanikal je navedbe, da jim je NLB kreditiranje že zavrnila. “Imamo celo podpisano pogodbo o pogojih, ponudbo NLB pravzaprav,” je poudaril. Kredit bi najeli od konzorcija od petih do šestih slovenskih bank, še 50 milijonov evrov pa bi prispevala podjetja, združena v Grepu.
Plačujejo. Ogrin je že v ponedeljek zatrdil, da Gradis skupina G vsem svojim podizvajalcem za gradnjo stadiona plačuje redno in da nimajo odprtih terjatev.

“Preveč je bil pošten in korekten, da bi stopil pred svoje delavce, ki so skoraj tri mesece delali na mrazu v Stožicah, ponoči pa v tovarni, da bi jim povedal, da ni denarja za plače in da jih mora zaradi nelikvidnosti nekaj odpustiti, ker mu dolžniki ne poravnajo že zapadlih terjatev,” razlaga Kolšek. Kot dodaja, imajo izvajalci kup domislic za podaljševanje rokov plačil. “To je postala praksa povsod v Sloveniji. Vegrad je imel pripravljen tipski odgovor, zakaj zavrača račune, in je samo še obkroževal razloge. Pod točko A je na primer naveden nepravilni račun dolžnika, pod točko B nepravilno navedena davčna ali matična številka, pod točko C neprevzeta dela in pod točko D reklamacija.”

Gradis stiska podizvajalce
Brat pokojnega podjetnika Maks Selinšek pravi, da so bili Varkosu največ dolžni MTB Maribor, Stavbar, ljubljanska Kupola in Pluton Gradnje – skupaj približno dva milijona evrov. “Vem pa, da so bile težave tudi z zavrnjenimi računi,” pravi Selinšek. Gradis skupina G, ki gradi Športni park Stožice, pa naj bi Varkosu grozil s faznimi penali, čeprav je bilo vse narejeno vzorno. “Pripravljajo si teren, da na koncu ne plačajo, in nato moraš več let na sodišču dokazovati, da gre za goljufijo,” razlaga Selinšek.

 Gradis skupina G naj bi sicer Varkosu poravnal zapadle obveznosti pri gradnji jeklene konstrukcije v Stožicah, čeprav je podjetje terjatve predtem moralo prodati banki.

Neplačniki in prijave

Pri razpolaganju z denarjem, ki ga izvajalci dobijo od naročnika, je mogoče iskati znake kaznivih dejanj oškodovanja upnikov.
Zvonko Kolšek, odvetnik

Po podatkih inšpektorata za delo število prijav zaradi neizplačevanj plač v zadnjih letih narašča. Trenutno ima blokirane račune 1.189 gradbenih podjetij. Kolšek meni, da se težave začnejo pri glavnem izvajalcu gradbenih del, ki mu investitorji praviloma plačajo, s čimer pokrije svoje potrebe, za kaj več pa mu običajno zmanjka denarja. “Ker zgrajenih nepremičnin ne prodajo, podizvajalci običajno prejmejo le drobtinice, s katerimi ne morejo pokrivati tekočih stroškov dela, davkov in obveznosti za že nabavljeni ali vgrajeni material,” dodaja Kolšek.

Izpoved podjetnika, ki mu Vegrad dolguje denar in zato ne more skrbeti za svojo družino, si lahko preberete v članku "Izgubljam živce".

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.