Slovenija
35948 ogledov

Veliki trgovci ob nedeljah zapirajo trgovine, kaj bo odprto in kaj ne?

Trgovina
Delodajalci in sindikati trgovcev so se konec lanskega leta dogovorili delovnem času v trgovinah, oziroma nedeljskem delu. To je posledica!

Spar je s 1. februarjem zaprl oz. omejil odpiralni čas nekaterih trgovin ob nedeljah. "Od 1. februarja naprej bodo vse nedelje odprti vsi Interspari, poleg njih pa še osem hipermarketov Spar," je zapisano na sparovi spletni strani. "Večina ostalih naših trgovin bo odprta prvi dve nedelji v mesecu."

Nekatere trgovine odprte le dve nedelji na mesec

"V Sparu Slovenija smo prilagodili delovnik naših trgovin, tako kot je od nas zahteval aneks h Kolektivni pogodbi dejavnosti trgovine Slovenije (KPDTS)," so na naše vprašanje, ali je spremenjen odpiralni čas posledica novega dogovora med sindikati in delodajalci glede dela med prazniki in ob nedeljah, odgovorili pri trgovcu. "V februarju smo spremenili delovne čase nekaterim trgovinam, o čemer smo obvestili tudi naše kupce, med drugim preko letakov, na spletni strani ter na mobilni aplikaciji SPAR plus."

Da imajo zaradi dogovora med delodajalci in sindikati, ki omejuje delo med prazniki in ob nedeljah, težave, pritrjujejo tudi drugi trgovci. "V Mercatorju smo se tudi doslej z obratovalnim časom prilagajali tako potrebam kupcev kot razpoložljivim kadrovskim zmogljivostim, sezoni in drugim okoliščinam (zaprtje ob nedeljah, skrajšan ali podaljšan delovni čas)," poudarjajo pri Mercatorju. 

Mercator Nedelje Slovenija Brez dela bi ostalo 2.500 trgovk in trgovcev

Kadrovske teažave v mesnicah in ribarnicah

Dodajajo, da spoštujejo dogovor med socialnimi partnerji, tako bodo vse Mercatorjeve trgovine zaprte deset praznikov, od katerih sta dva v nedeljo, posamezni zaposleni pa lahko dela največ 15 nedelj v letu. "Evidentiramo torej zaposlene, ki izpolnjujejo pogoje za delo ob nedeljah, in ustrezno organiziramo delo," razlagajo pri Mercatorju. "Na lokacijah, kjer ugotavljamo, da ni zadostnega števila zaposlenih za organizacijo dela ob nedeljah, so določene prodajalne ob nedeljah zaprte, kadre in kupce pa preusmerja v enote, ki so ob nedeljah odprte."

Trgovina | Avtor: Profimedia Profimedia

Poseben izziv predstavljajo mesnice in ribarnice, saj so ti kadri na področju trgovine že dlje časa deficitarni. "Glede na nove pogoje tako ti oddelki v nekaterih trgovinah nekatere nedelje ne bodo obratovali," pravijo pri Mercatorju, kjer so zaradi dodatnih omejitev glede na razpoložljivost kadra pripravili konkretne simulacije organizacije dela za leto 2018 in možno število odprtih prodajaln ter oddelkov. Konktetne odpiralne čase je vsak trenutek možno preveriti na spletni strani.

Lidl zaradi krajšega delovnika nima težav

Zaradi krajšega delovnega časa zaposlenih imajo očitno nekoliko manj težav pri Lidlu. "Na nove zahteve kolektivne pogodbe smo se seveda prilagodili, naši zaposleni v prodaji so zaposleni za krajši delovni čas, kar nam tudi omogoča večjo fleksibilnost pri načrtovanju ekip v trgovinah," pravijo pri Lidlu. "Trenutne izkušnje zaenkrat kažejo, da se z obstoječimi ekipami lahko prilagajamo spremembam kolektivne pogodbe in še naprej tudi v nedeljo zagotavljamo našim kupcem odlično nakupovalno izkušnjo."

Trgovina zaprtje trgovin Slovenija "Plače so mizerne"

Poudarjajo, da so še pred spremembo kolektivne pogodbe zaposlenim za delo v nedeljo ali na praznik vedno plačevali dodatek. "Naj še pojasnimo, da pri načrtovanju ekip v Lidlovih trgovinah vseskozi upoštevamo tudi Lidlovo interno pravilo, ki dopušča največ pet delovnih dni na teden, kar v praksi pomeni, da zaposleni, ki dela v nedeljo, v tistem tednu dela le še štiri preostale dni," poudarjajo pri trgovcu. "Nedeljsko delo v Lidlu Slovenija torej ni dodaten dan k siceršnjemu delovnemu tednu."

Pri Hoferju se bodo poslužili študentov

Pri Hoferju pravijo, da se o odpiralnih časih odločajo na podlagi analiz trga in pričakovanj kupcev, tako da seveda upoštevajo tudi veljavno zakonodajo oz. dogovore socialnih partnerjev. "Našim kupcem bomo tako še naprej omogočali nakupovanje tudi ob nedeljah, kakršnihkoli drugih prilagoditev odpiralnih časov naših poslovalnic pa trenutno ne načrtujemo," pravijo pri Hoferju. "Določila nove kolektivne pogodbe so sicer tudi za Hofer pomenila organizacijske prilagoditve, ki pa jih uspešno premoščamo."

trgovina supermarket Hofer in Lidl Slovenija Na blagajni ne dohajate trgovk, ki kasirajo? To je razlog.

Dodajajo, da bodo morebitne manjkajoče kadrovske kapacitete v prihodnje dopolnjevali tudi s študentskim delom, česar se do sedaj skoraj niso posluževali.

Zaposleni lahko delajo največ dve nedelji na mesec

Dogovor med sindikati in delodajalci predvideva, da bodo trgovine zaprte 1. januarja, 8. februarja, na velikonočno nedeljo in ponedeljek, 1. maja, na binkoštno nedeljo, 25. junija, 15. avgusta, 1. novembra in 25. decembra. 

nakupovanje, nakupovalni voziček | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Poleg tega, da bo večina trgovin na omenjene praznike zaprtih, bodo skladno z dogovorom na ostale praznike delavci dobili 250 odstotkov višjo urno postavko. Delavci bodo lahko delali največ 15 nedelj v letu, a ne več kot dve na mesec. Urna postavka bo višja za 100 odstotkov oziroma ne sme biti nižja od 5,4 evra bruto na uro. Delavci, ki imajo otroke, mlajše od treh let, nosečnice in doječe matere ter eden od staršev hudo bolnemu otroku ali otroku s telesno ali duševno prizadetostjo ne bodo smeli delati ob nedeljah.

Dogovor so sindikati in delodajalci dosegli potem, ko je nepovezani poslanec Andrej Čuš v začetku oktobra v državni zbor vložil predlog novele zakona o trgovini, s katero je predlagal zaprtje trgovin ob nedeljah, a so ga poslanci zavrnili.

Novice: Diskriminacija, za starejše delavce denarja ni - ljubljana 08.12.08 -  Trgovka, kruh, fot Slovenija Trgovine ob nedeljah kmalu zaprte? Trgovina Se strinjate? Slovenija Trije razlogi za zaprtje trgovin ob nedeljah

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 27
  • Rafaelus 15:33 24.februar 2018.

    Sploh ne razumem kaj se ima država uti Kat v odprtje trgovin. Naj raje poskrbijo za dostojno pokojnino za polnih 40 let delovne dobe, ne pa da sem dobil 412,00 evrov mafija!

  • Jožef Koprivnikar 16:55 22.februar 2018.

    Za Avstrijce smo tretje razredni, naš denar pa jim diši ? Odvratno, zakaj nimajo odpiralnega časa kot ga imajo tam ? Zato da od tepcev potegnejo še zadnji denar saj so tretjerazredni.

  • Danilo Merdaus 14:56 22.februar 2018.

    Referendum je uspel ni mi jasno o čem še razgljabljamo trgovine so v nedeljo zaprte