Slovenija
12 ogledov

Veliko bo žrebanja

Radićeva je predstavila novosti pri agenciji. (Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Namesto urada za varstvo konkurence agencija. Ključna sprememba: petčlanska strokovna komisija.

Vlada je danes sprejela nov predlog zakona o omejevanju konkurence. Ta med drugim določa, da bo sedanji Urad RS za varstvo konkurence spremenjen v samostojno agencijo, ki bo imela tri organe: svet agencije, direktorja in posebno komisijo za varstvo konkurence, ki bo strokovna in pristojna za odločanje v posameznih zadevah.

Za preoblikovanje bodo namenili okoli 300 tisoč evrov. Urad kot v. d. direktorja vodi Damjan Matičič. Nadomestil je Janija Soršaka, ki je položaj zapustil z začetkom februarja.

Direktor bo izločen
"Ključna sprememba je strokovna komisija: v njej bo pet članov, imenuje jih državni zbor, štiri na predlog vlade, enega na predlog sodnega sveta, trije bodo iz agencije, dva pa zunanja. Ta komisija bo podobna kot senatu. Direktor bo vedno izločen, pripravljal bo zadeve, ne bo pa odločal," je pojasnila ministrica za gospodarstvo Darja Radić.

 

Velika novost je, da bodo člani komisije imenovani naključno, določeni bodo z žrebom. "S tem se hoče omejiti vpliv kogarkoli na odločitve komisije," dodaja Radićeva.

Ministrica pričakuje, da bo zakon sprejet aprila in da bo agencija do začetka prihodnjega leta že polno funkcionalna.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.