Slovenija
16 ogledov

Veliko dela in potrpežljivosti

Po osmih mesecih je znova prišel čas za urgentno stiskanje rok in izražanje prij Žurnal24 main
Slovenski in hrvaški premier Janša in Sanader se strinjata, da se bodo meddržavni problemi rešili le z veliko dela in potrpežljivosti.

V odnosih med Slovenijo in Hrvaško moramo slediti zgledu, ki sta ga dali sindikalni organizaciji, ne pa pozivom, obrnjenim v smer nesodelovanja, je na sindikalnem srečanju dejal Janez Janša.

"To ne pomeni, da se bodo problemi rešili sami od sebe, potrebnega bo veliko dela in potrpežljivosti, da bi ta vprašanja v prihodnosti zaprli. Tisto, kar je v veliko pomoč, da bomo pri tem uspešni, pa je prav evropski okvir," je dejal Janša.

 
 

Predvsem vam moram povedati, da odnosov med državama in njihovega razvoja ne more narekovati noben posameznik, ne Joško Joras ne kdorkoli drug. Tako Slovenija kot Hrvaška imata pristojne ustanove, skupni komisiji in politično voljo ter odločnost za iskanje rešitev, ker gre za prijateljski državi.

Ivo Sanader, hrvaški premier

 
Hrvaški premier pa je poudaril, da si bo uradni Zagreb prizadeval urediti odprta dvostranska vprašanja v prijateljskem duhu. Današnje srečanje na meji je označil za korak naprej v približevanju in partnerstvu med državama ter narodoma.

Janša in Sanader podpirata podiranje mej. Janša je dejal, da "ne podpira postavljanja kakršnihkoli zaprek, korit ali česarkoli, kar pelje v drugo smer" . "Vsi koraki, ki peljejo k temu, da bi bila hrvaško-slovenska meja bolj prepustna in bolj evropska, si zaslužijo podporo," je še dejal.

Janša meni, da bi bilo dobro strokovnjakom, ki se ukvarjajo s poskusom ureditve meddržavne meje, pustiti čas za delo. Oba premierja optimistično gledata na proces reševanja problemov, kar naj bi dokazovalo tudi njuno današnje srečanje in dejstvo, da državi delata tudi na urejanju drugih sporov.

"Predvsem vam moram povedati, da odnosov med državama in njihovega razvoja ne more narekovati noben posameznik, ne Joško Joras ne kdorkoli drug. Tako Slovenija kot Hrvaška imata pristojne ustanove, skupni komisiji ter politično voljo in odločnost za iskanje rešitev, ker gre za prijateljski državi," pa je Sanader odgovoril na vprašanje, kako komentira dogajanje zadnjih dni ob Dragonji.

Nagovorila sindikate
Oba premierja sta najprej nagovorila udeležence srečanja, ki sta ga pripravili Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) in Zveza samostojnih sindikatov Hrvaške (SSSH), nato pa sta se pomešala med sindikaliste. Dvostranskih pogovorov nista imela, sta pa dala izjavi za medije.

Janša je v nagovoru sindikatom izpostavil problem približno osem tisoč hrvaških delavcev, ki vsak dan prihajajo na delo v Slovenijo. "Vsem tistim delavcem želim, da bi evropski okvir, ki zagotavlja vsaj približno enake pogoje dela in plačila, čim prej zaživel v praksi," je dejal premier in dodal, da je bolj prepustna državna meja še najbolj v njihovem interesu.

Sodelovanje med sindikati je nujno. © BOBO

 
Problematiko dnevnih migrantov sta izpostavila tudi predsednika obeh sindikatov Ana Knežević (SSSH) in Dušan Semolič (ZSSS). Pozvala sta k čimprejšnjemu srečanju predstavnikov ministrstev za delo. Semolič je dejal, da je sodelovanje med sindikati nujno, saj "kapital ne pozna meja, dobički pa se požvižgajo na schengensko mejo" .

Ana Knežević je med drugim spomnila na nedavno Janševo izjavo, da ima desetkrat manjšo plačo kot francoski predsednik Nicolas Sarkozy: "Prosim oba premierja, naj si prizadevata za to, da bosta njuni plači takšni, kot jo ima Sarkozy, medtem pa naj bodo delavske plače takšne, kot sta sedanji premierski." Sindikati so oba premierja pozvali, naj zahteve, ki so jih delavci izrazili na nedavnih množičnih protestih v Ljubljani in Zagrebu, vzameta resno.

Srečanja so se udeležili tudi slovenska ministra za gospodarstvo in za delo Andrej Vizjak in Marjeta Cotman ter hrvaški minister za gospodarstvo, delo in podjetništvo Damir Polančec .

"Srečanje bo imelo posebno težo in bo javnosti simbolično sporočilo pripravljenost obeh vlad na urejanje odprtih vprašanj," so sporočili s tiskovnega predstavništva hrvaške vlade.

Janša in Sanader sta sicer že v ponedeljek po telefonu govorila o aktualnih razmerah v odnosih med državama in se ob tem dogovorila, da bodo pogoji za prehod meje za vse državljane še naprej isti.

PREBERITE ŠE: Stavkali bi z Jorasom | Joras spi v avtu | Poskus odstranjevanja korit | Zahteve po odstopu Mateja

Opolnoči se je iztekel rok, ki ga je Joško Joras postavil za odstranitev spornih cvetličnih korit na mejnem prehodu Sečovlje, ki ovirajo dostop do njegove hiše, zato je začel gladovno stavkati.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.