Slovenija
39 ogledov

Veliko hrupa za nič

Ploščad helioporta bo z jekleno konstrukcijo za osem metrov dvignjena nad tretje Žurnal24 main
Helioport. Okoliški stanovalci nasprotujejo gradnji helioporta brez odškodnine.

Kljub pritožbam okoliških stanovalcev z Japljeve in Bohoričeve ulice, ki helioporta na strehi nove urgence ne želijo, je Upravna enota Ljubljana ministrstvu za zdravje že vročila gradbeno dovoljenje zanj. To še ni pravnomočno.

Sosedje želijo odškodnine
Kot je razvidno iz zapisnika obravnav pred izdajo dovoljenja za gradnjo na izpostavi Center Upravne enote Ljubljana, okoliške stanovalce skrbita predvsem vpliv na okolje zaradi hrupa helikopterjev in pomanjkanje osončenosti njihovih domov. Opozorili so tudi na zmanjšanje vrednosti njihovih nepremičnin zaradi negativnih vplivov, zato želijo sanacije hiš ali odškodnine. “Izdelana študija o vplivih na okolje izkazuje, da ni vplivov na okolico, zato kakršnekoli odškodnine okoliškim prebivalcem niso upravičene,” je pojasnila ministrstva za zdravje sporočila njihova tiskovna predstavnica Irma Glaner. Odškodnin ni niti za reševalna vozila z vključeno sireno.

Nova urgenca
V gradnji. Gradi jo konzorcij SCT, GPG, Vegrad in IMP. Po načrtih bi morala biti zgrajena do konca leta 2012, posamezni prostori pa bi morali biti zaradi fazne gradnje končani že od sredine prihodnjega leta naprej. Stroškov gradnje je bilo do zdaj okoli 17 milijonov, celoten projekt pa je vreden 110 milijonov evrov.

Nov na strehi, star na tleh
Glanerjeva je dodala, da bo nov helioport zgrajen več kot 23 metrov visoko, tako da bo hrup v mejah zakonskih predpisov. Zdajšnji helioport na Roški cesti pa je na tleh, v neposredni bližini stanovanjskih stavb, in prav zaradi pritožb stanovalcev ga bo moral Univerzitetni klinični center Ljubljana (UKCL) prenehati uporabljati.

Soglasje za uporabo helioporta na Roški cesti je poteklo že 31. decembra. Pred tem je UKCL že zaprosil za podaljšanje, lastnik zemljišča, ministrstvo za šolstvo in šport, pa mu ga je ravno zadnje dni do septembra podaljšal. Na UKCL so dejali, da so helioport ves čas uporabljali nemoteno.

Podnožje novega helioporta je po besedah Glanerjeve že zgrajeno, helikoptersko ploščad pa bodo začeli nameščati takoj po pravnomočnosti gradbenega dovoljenja. Klinični center bo začel novi helioport po dograditvi sicer uporabljati še pred odprtjem nove urgence, v začetku naslednjega leta. Gradnja helioporta bo stala 3,2 milijona evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.