Slovenija
121 ogledov

Veliko na terenu, globe še nobene

Merilnik topolte Luka Pongrac
Delilniki. Inšpektorji so preglede opravljali izključno na podlagi prijav, saj jih je bilo ogromno.

Čeprav so delilniki toplote obvezni že od oktobra 2011, na inšpektoratu za energetiko ocenjujejo, da jih pet odstotkov stavb še vedno nima. "Večinoma gre za stavbe z manj enotami, ki nimajo upravnika," pravijo. Lani so zaradi delilnikov in obračuna toplote opravili 148 inšpekcijskih nadzorov, vse na podlagi prijav.

"V večini primerov so bile ugotovljene kršitve, zato so bila kršiteljem izrečena opozorila in določen rok za odpravo nepravilnosti. V večini primerov so bile te odpravljene. Izdanih je bilo 12 ureditvenih odločb in en sklep o izvršbi. Glob za tovrstne prekrške še nismo izrekali," pojasnjujejo na inšpektoratu.

Večinoma so kršitelji lastniki, ki niso pravočasno začeli odločati ali se jim ni uspelo večinsko dogovoriti, v manj primerih upravniki, ki so predloge pripravili prepozno ali nestrokovno in pomanjkljivo; v nekaj primerih so bili kršitelji tudi izvajalci delitve, ki so izvajali delitev na podlagi parametrov, ki še niso bili večinsko sprejeti s strani lastnikov.

Komentarjev 5
 • Avatar atojeto
  atojeto 14:13 13.marec 2013.

  Vem, da dela na temperaturni razliki. Naredil že mikroklimo (izolirano škatlo, ki sem jo poveznil čez delilnik), prisilno ohlajeval prvi del radiatorja z ventilatorjem (res je, da mi ga ni uspelo bistveno ohladiti). Vse to počel pri približno istih pogojih ...prikaži več (zunanja temperatura). Edino kar še nisem poskusil, da bi delilnik ohlajeval. Menda pa ti delilniki merijo temperatura prostora z IR tehnologijo, torej mogoče meter, dva v notranjosti prostora. Čez merilnik deval tudi alu folijo, da bi IR žarkom preprečil pot.

 • Pepi 10:46 13.marec 2013.

  Ti šment ti,koliko pa je teh inšpektorjev???? 148 pregledov so nardili v celem letu????,priznajte jim dopust-reveži,sicer pa kar se teh delilnikov tiče res en velik velik nateg,še vedno me zanima,zakaj nimajo delilnikov v novih Blokih na Mesarski ulici v Ljubljani,kjer ...prikaži več domuje takoimenovani Janez Janša,inšpektorji?????Predlagam,da se jih po ZAKONU umakne dokler ne bo stvar kristalno jasna,saj še na ministrstvu ne vejo kaj pa kako se obračunava,kaj šele ubogi inšpektorji

 • hubertfast 10:16 13.marec 2013.

  Stopi do enega dobrega fizika, obdelajta temperaturno razliko na podlagi katere dela delilnik. Fizično ti ni treba kakorkoli predelovati radiatorja ali delilnik.