Slovenija
21 ogledov

Veliko nezadovoljstvo nad delom sindikatov

rožnik prvi maj Anže Petkovšek
Kar 42 odstotkov vprašanih sindikatom pripisuje negativno vlogo v družbi. Praznik dela pa navdušuje predvsem starejše.

Velika večina slovenskega prebivalstva prihajajočega praznika dela ne bo praznovala aktivno. Kot je pokazala anketa Dela, se bo katere od sindikalnih prireditev v počastitev 1. maja udeležilo le deset odstotkov vprašanih.


To je še manj kot pred letom dni. Tudi lani so namreč v prvomajski anketi postavili enako vprašanje, a takrat je pritrdilno odgovorilo 14 odstotkov vprašanih.

Udeleženci teh proslav bodo - kot pokaže podrobnejši pregled rezultatov - večinoma starejši ljudje. V starostni skupini nad 65 let je takih, ki nameravajo na proslave, 20 odstotkov, torej dvakrat toliko kot v drugih skupinah, danes poroča Delo.

Da ima praznik dela zanje velik pomen, je odgovorilo 37 odstotkov vprašanih, niti velik niti majhen, pa 38. Da zanje praznik dela nima pomena oziroma je ta majhen, je odgovorilo 24 odstotkov vprašanih.

Sindikati neuspešni

Največ vprašanih, kar 42 odstotkov, meni, da je danes vloga sindikatov negativna. Da je pozitivna, jih meni 29 odstotkov. Za srednjo oceno, da imajo sindikati tako pozitivno kot negativno vlogo, pa se je odločilo 22 odstotkov.

Da niso niti uspešni niti neuspešni pri zaščiti delavskih pravic, meni dobrih 44 odstotkov vprašanih. Odstotek se je od lani zvišal za šest odstotnih točk.

Da so zelo neuspešni, jih meni 11 odstotkov, kar je več kot tri odstotke več kot preteklo leto. Kot uspešno njihovo delo ocenjuje 16 odstotkov in kot zelo uspešno le 1,6 odstotka vprašanih.

Večina pričakuje regres

Velika večina vprašanih, kar 80 odstotkov, letos pričakuje izplačilo regresa. Da ga ne bodo dobili, jih je prepričanih 13 odstotkov, da so ga že dobili, pa je odgovorilo sedem odstotkov vprašanih.

 

Komentarjev 8
  • mph 12:07 29.april 2013.

    Ob tem, da verjetno večinoma opravljajo te klice po kmetijah in ruralnem področju, ker kličejo strogo samo stacionarne številke, ki so v imeniku, to pa je pretežno na takih lokacijah. Bi bilo za prepovedat vse telefonske ankete, ker so nesmiselne ...prikaži več in zavajajoče (no, nekaterih jih sicer obožujejo ravno zaradi tega), naj gredo med ljudi širom Slovenije, da bo vzorec res nekaj pomenil.

  • mph 12:05 29.april 2013.

    Ne, ne, ne, ... samo kaže na to, kako učinkovit je Janšev stroj za dezinformacije in podtalno dejavnost. Seveda pa daleč od tega, da so vsi sindikalisti svetniki, vendar je tukaj žal tako, da bi brez pozitivne (ob ...prikaži več vseh negativnih) zgodovinske vloge sindikatov bila danes življenjska doba delavcev verjetno krepko pod 40 let.Če moram torej dati na tehtnico .... sindikati en velik JA.

  • Bozan Zabjek 11:16 29.april 2013.

    Je to sploh možno? 42 % že razmišlja v pozitivno smer? A se je delavcem posvetilo, da še dodatno plačujejo sindikaliste, da tem ni potrebno hoditi v službe, malice in kosila pa imajo itak brezplačna na dolgih seansah o ničemer. ...prikaži več Če to drži, potem ste mi polepšali dan!