Slovenija
51 ogledov

Veliko prahu, a cestninil bi le eden

Cestninska postaja Anže Petkovšek
Eden najbolj vročih razpisov v državi ta hip je za vzpostavitev in delovanje elektronskega sistema cestninjenja. Kljub milijonskemu poslu je šele pol ure pred iztekom roka prišla ena in edina ponudba. Ddružba Kapsch TrafficCom Ljubljana ponuja 210 milijonov evrov.

Kapsch TrafficCom Ljubljana je ponudbo za vzpostavitev in delovanje elektronskega sistema cestninjenja v prostem prometnem toku s financiranjem v obdobju 10 let oddal v partnerstvu s konzorcijem Kapsch TrafficCom z Dunaja.

Razpis za izvajalca elektronskega cestninjenja se je iztekel danes opoldne - Kapsch TrafficCom je ponudbo oddal le pol ure pred iztekom roka -, v Družbi za avtoceste v RS (Dars) pa so ponudbe odprli uro kasneje. Dars ima zdaj 60 dni časa, da odloči, ali bo ponudbo sprejel, glede na le eno oddano ponudbo pa je odločitev pričakovati pred iztekom omenjenega roka.

Direktor Kapsch TrafficCom Ljubljana Jože Hebar je pojasnil, da njihova ponudba zajema investicijsko vrednost projekta v višini približno 90 milijonov evrov, vzdrževanje sistema za časovno obdobje 13 let v višini prav tako približno 90 milijonov evrov, približno 30 milijonov evrov pa znašajo postavke po dodatnem ceniku, kar je zahteval razpis.

Hebar ni želel komentirati dejstva, da so se ob sicer velikem zanimanju za izvajalca elektronskega sistema cestninjenja na razpis prijavili le oni. Prav tako ni želel komentirati pričakovanj glede izbire.

Pravna zastopnica 

Bo razpis sploh obveljal?

Pritožbe na izbiro izvajalca elektronskega cestninjenja zaradi le enega ponudnika tako niso mogoče, velja pa izpostaviti, da so bili še pred iztekom razpisa na Državno revizijsko komisijo vložene tri zahteve za revizijo.

Državna revizijska komisija je že zavrnila zahteve Telekoma Slovenije, s katerim je ta želel zadržati postopek javnega naročila. Telekom Slovenije je medtem skupaj z norveško družbo Q-Free 10. aprila vložil še en, vsebinski zahtevek za revizijo, o katerem pa Državna revizijska komisija še ni odločila. Prav tako še ni odločila o vsebinskem revizijskem zahtevku, ki ga je 18. aprila vložil konzorcij ponudnikov Efkon, Strabag in Strabag Ljubljana.

Če bo Dars za izvajalca elektronskega cestninjenja izbral Kapsch TrafficCom, mora tako na podpis pogodbe z njim počakati na odločitev Državne revizijske komisije glede omenjenih zahtevkov.

Dars je razpis za izvajalca elektronskega cestninjenja objavil 11. februarja. Izteči bi se moral 15. aprila, a ga je Dars podaljšal do danes, saj je želel, kot so pojasnili v družbi, potencialnim ponudnikom omogočiti dodaten rok za kakovostno pripravo razpisne dokumentacije.

To je bil sicer že drugi razpis, potem ko je bil prejšnji, objavljen avgusta 2011, zaradi vrste revizijskih zahtevkov in kompleksnosti javnega naročila sprva šestkrat podaljšan, nato pa marca lani ustavljen.Takratna vlada se je ob ustavitvi razpisa sklicevala tudi na dejstvo, da na ravni EU za zdaj še nismo priča poenotenju glede standardizacije spremljanja prometa na avtocestnih omrežij.
Članicam EU, med njimi tudi Sloveniji, je sicer zaradi zamude pri uvedbi elektronskega cestninjenja že septembra lani zažugala Evropska komisija.

Komentarjev 1
  • speris 18:16 26.april 2013.

    ocitno nismo v krizi, vi ken en vi vil