Slovenija
13188 ogledov

Veliko presenečenje: skupina 20 otrok zapušča Slovenijo

Sirotišnica Anže Petkovšek Predstavitev sirotišnice za Ukrajinske sirote v vasi Slavina.
Presenetljiva odločitev: skupina 20 otrok zapušča Slovenijo.

3. maja 2022 so v Slovenijo prispeli ukrajinski otroci v Ljudsko šolo v Slavini v okolici Postojne. Tam še danes prebivajo otroci, ki so bili v Slovenijo na prošnjo Veleposlaništva Ukrajine premeščeni iz siortišnice Lugansk. Ljudska šola je bila ves ta čas dom za 20 otrok, za vzgojo pa je skrbelo spremljevalno osebje, ki je za otroke skrbelo že v Ukrajini, Slovenija pa je zagotovila dodatne vzgojitelje.

Toda zdaj so se ukrajinske oblasti odločile, da se morajo otroci navkljub vojni v Ukrajini, ki še ni končana, vrniti v Ukrajino, poroča portal N1. Kot je za omenjeni medij pojasnila koordinatorica projekta Cvetka Kernel, so se tako odločile oblasti v Ukrajini. "Oskrbnica, ki je z njimi, je državna uslužbenka. Pravi, da drugače ne gre," je dodala.

Kot je povedala Kernelova, se skupina ne bo vrnila v sirotišnico v Lugansku, pač pa sledi selitev v Zakarpatje na zahodu Ukrajine, kjer so jim humanitarne organizacije uredile prostore. Kdaj točno bo zapustila Slovenijo, ni znano. "Junija jih ne bo več tukaj, morda bodo odšli še prej," je dejala sogovornica.

Do poteze ukrajinskih oblasti je Kernlova kritična. "Izgubili bodo zelo kakovosten program, ki se izvaja popoldne, in program, ki jim ga namenjajo v vrtcu. Ker so nekateri otroci v razvojni ambulanti, se z njimi še posebej strokovno dela. Vse to bo prekinjeno in otroci bodo ostali brez strokovne pomoči za psihofizični razvoj. Njihovih potencialov ne bodo več razvijali," je skrb za N1 izrazila Kernelova. Sama je prepričana, da bi bilo za omenjene otroke dobro, da bi jih posvojile družine, kjer bi se strokovna pomoč lahko nadaljevala.

*Fotografija otrok je simbolična

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 36
  • Gandolf 10:36 03.februar 2024.

    Slovenci smo pokazali dobroto in znanje..Vendar ne more biti tako večno. Pridobljeno znanje osebja lahko širijo naprej v domačem okolju. Bolj ko bo rožljalo orožje več bo sirot, invalidov in padlih otrok. Kako gre že ena pesem iz Balkana.." Za ...prikaži več ideale ginu budale!...

  • Avatar Garancija
    Garancija 09:14 03.februar 2024.

    Rabijo rezervne dele za borce,to mi pride na misel

  • Plavi-mil 08:50 03.februar 2024.

    Otroci odhajajo, muslimanska golazen prihaja in naša leva golazen jo ščiti.