Slovenija
61 ogledov

Veliko prijav skreganih sosedov

pes Shutterstock
Bralec: Sosed že drugič v enem letu prijavil, da je pes podhranjen in zanemarjen ter da živi v slabih razmerah. Inšpektor ni ugotovil nobenih kršitev. Take lažne prijave niso redkost.

"Da, zelo pogosto," na Upravi RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin odgovarjajo na vprašanje, ali se inšpektorji pogosto srečujejo s prijavami o zanemarjanju živali, ki jih ne spodbudi dejanska skrb za dobrobit živali, temveč slabi odnosi med sosedi. 

S tako težavo se je srečal tudi naš bralec: "Dekle ima tri leta starega psa pasme srnin pinč, ki je lepo negovan in oskrbovan, redno na vseh cepljenjih in je eden od najbolj miroljubnih psov, kar jih poznam. A potem tu nastopijo sosedi, s katerimi imajo že nekaj let raznovrstne težave in niti tokrat ne skopari z načini, kako bi lahko zagrenila življenje moji punci, ki živi s svojo mamo in babico. Ta ponedeljek se je namreč pripetilo, da jih je že drugič obiskala veterinarska inšpektorica, češ da je bila podana prijava zoper psa, da bi naj bil podhranjen, živel v slabih pogojih, da bi se ga naj zanemarjalo. Inšpektorica je po opravljenem pregledu živali ugotovila, da je pes v odličnem stanju, da se lepo skrbi za njega in da na splošno ni nič narobe z njim. In to se je zgodilo že drugič, v roku leta dni."

Takega prijavitelja z drugačnimi nameni pa lahko doleti kazen – v primeru lažne prijave lahko inšpektor prijavitelja oglobi z denarno kaznijo v višini 500 evrov.

Nikakršne globe, če je vse, kot treba!

Bralec pa je tudi zatrdil, da jim je inšpektorica dejala, da bo ob morebitnem tretjem obisku lastnici psa primora izdati plačilni nalog v višini 1.300 evrov, tudi če ne bi bilo nobenih nepravilnosti.  "Takšnega načina izdajanja glob, kot je opisano, pravna država ne pozna," pa na to odgovarjajo na Upravi RS za varno hrano, veterinarstvo ali varstvo rastlin.

Komentarjev 4
  • Scott 14:54 15.julij 2013.

    Po vaši logiki, pisanju; bi morali kaznovati 300000 lastnikov mačk, saj jih le redki, redki ,ampak res zelo redki sprehajajo vsaj 3x dnevno.?

  • nja 11:06 15.julij 2013.

    Ja, so se že izdale kazni za "lažne prijave". Cca 500eur. Zakaj v narekovajih? Zato, ker marsikdaj inšpektorji preohlapno interpretirajo primerno oskrbo, ne poznajo specifik pasem (kot primer hrtov iz Kranjske Gore) in marsikateri so pre-leni in nezavzeti ali pa ...prikaži več dejansko ne vedo dovolj o tem kakšna je primerna skrb za žival. Čista voda, čista posoda za hrano, čisto bivališče, tretiranje proti klopom/bolham, 3-4x letno razglistenje, redna skrb za kožuh, kvalitetna hrana (kar ni supermarket hrana in naši ostanki), dnevno vsaj trije sprehodi prilagojeni potrebam psa. to je MINIMUM pri psih in mačkah.

  • Tina Schvvarza 10:00 15.julij 2013.

    No tudi mene zanima,kdaj se bodo izdajali nalogi za lažne prijave.In zakaj inšpekcije niso med seboj povezane(v primeru ,da od istega soseda dobiš razne inšpekcije,je očitno,da je nekaj narobe z njim).