Slovenija
11 ogledov

Veliko vrtov na pločnikih

Mizice in stoli na pločnikih motijo predvsem pešce, a dovoljenja zanje izdajo na Žurnal24 main
Bralec, čigar ime hranimo v uredništvu, nas je opozoril na neurejenost gostinskih vrtov v Mariboru.
˝Lokali imajo mizice in stole kar na pločnikih in ljudje sploh ne moremo normalno mimo. Naštejem vam lahko več kot deset takih lokalov, najhuje pa je pred lokalom Tildo’s na Slomškovem trgu,˝ nam je razložil.

Zanje (n)imajo dovoljenja

Stanje smo preverili tudi sami in ugotovili, da ima vsak drugi lokal svoj vrt res urejen kar na ulici, v kar pa jih je prisilil kadilski zakon. ˝Vrt smo uredili zaradi kadilskega zakona, saj bi nam sicer promet precej padel. Zunaj imamo deset miz, ki so bile poleti polno zasedene. Pozimi bomo vrt skrčili, saj imamo samo za pet miz urejeno ogrevanje. Za našo kvadraturo vrta na mesec plačujemo najemnino, ki znaša okoli 200 evrov,˝ je za Žurnal24 povedala Duška Jovanovič, lastnica lokala Kavajo na Ljubljanski ulici. Nekoliko manj prijazen je bil lastnik lokala Milenium na Gosposvetski cesti Jožek Likavec, ki nam je povedal, da imajo pred lokalom štiri mize, ker za več ni prostora. Ko smo ga povprašali o dovoljenjih in najemnini, pa se je izmuznil, češ da o tem ne bo govoril, ker ima stranke.

Inšpekcija opravlja svoje delo

Preverili smo tudi, kako deluje komunalna inšpekcija, ki nadzoruje urejenost gostinskih vrtov. ˝Letos smo uvedli več kot 40 postopkov z naložitvijo pridobitve ustreznega dovoljenja oziroma ponovnega podaljšanja, saj soglasja veljajo za eno leto, večina pa je potekla marca. Poleti smo pregledali praktično vse vrtove na območju Mestne občine Maribor. Tudi za lokale, ki imajo mize na pločnikih, so bila izdana ustrezna soglasja na Uradu za komunalo, promet, okolje in prostor. V primeru kršitve, torej če uporabnik nima dovoljenja ali pa javno površino ne uporablja v skladu z dovoljenji, pa globe znašajo 680 evrov za pravno osebo in 120 evrov za odgovorno osebo,˝ nam je pojasnil Franjo Švajger, direktor medobčinskega inšpektorata.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.