Slovenija
11 ogledov

“Veliko zamujenega”

Žurnal24 main
Evropski denar. Na MOL so s črpanjem zadovoljni, nekateri mestni svetniki pa so precej kritični.

Mestna občina Ljubljana (MOL) je lani počrpala 2,2 milijona evrov evropskih sredstev manj, kot je načrtovala. “Treba pa je vedeti še, da levji delež počrpanega pomenijo sredstva za stadion Stožice, ki so plod tistega dogovora z ministrstvom za šolstvo in šport,” pravi Anže Logar, mestni svetnik SDS. Brez sredstev za Stožice bi lani MOL prejela le 4,2 milijona evrov, kar je 1,5 milijona manj kot leto prej.

Prijavili se bodo na vse
“MOL je vedno uspešnejša pri črpanju evropskih sredstev, kar kažejo tudi podatki,” pa pravijo na MOL. Kako uspešni bodo v celotnem programskem obdobju 2007–2013, še ne znajo oceniti, ker ne vedo, kateri razpisi in za koliko denarja bodo še objavljeni. “Zagotovo se bomo prijavili na vse razpise, za katere bomo izpolnjevali pogoje,” napovedujejo.

Lansko črpanje
Ocenjena realizacija črpanja evropskih sredstev za lani je znašala 14,4 milijona evrov, dejanska pa je bila 12,2 milijona evrov, in sicer: Stadion Stožice – 7,98 milijona evrov

RCERO (Regijski center za ravnanje z odpadki Ljubljana) – 2,23 milijona evrov

Hidravlične izboljšave – 1,4 milijona evrov
Mrtvaški most – 300 tisoč evrov
Civitas elan – 160.693 evrov

Obnova Cuka Kino Šiška – 66.667 evrov Rekreacija in izobraževanje ob Savi – 42.419 evrov

Nerealno v proračunu
Logar opozarja, da je v letošnjem proračunu med prihodki na primer navedenega 1,3 milijona evrov za projekt zelene mobilnosti, “pri čemer piše, da za to šele nameravamo zaprositi, v proračun pa je vključeno, kot da je to že de facto”. Da lahko do dejanskega nakazila mine veliko časa, se strinja tudi Marjeta Vesel Valentinčič (DeSUS), ki sicer meni, da je MOL pri črpanju napredovala, a je morda pri tem premalo agresivna. Obžaluje, da MOL ni več črpala pred leti, “ko je bilo na razpolago več sredstev in programov, zato vsega ne moremo naprtiti županu”.

Mojca Kucler Dolinar (NSi) pa pravi: “V prejšnjem mandatu je bilo veliko zamujenega. Tudi za prihodnje so ambicije župana in njegove ekipe premajhne, kar izhaja iz osnutka proračuna.” Dodaja, da se je treba namesto v izčrpavanje mestnih podjetij, ki se odraža v vse višjih položnicah, s pravočasnimi in transparentnimi projekti preusmeriti v črpanje evropskega denarja.

Udeležba MOL
MOL je za projekte, za katere je pridobila sredstva iz evropskih strukturnih skladov, v letih 2008, 2009 in 2010 skupno namenila nekaj čez 36 milijonov evrov, od tega največ za stožiški stadion – dobrih 25 milijonov evrov – in nekaj čez šest milijonov evrov za obnovo Cuka Kino Šiška. Zanjo so pridobili sredstva Norveškega sklada (310 tisoč evrov) in Evropskega sklada (276.894 evrov). Od prvega so do zdaj dobili 66.667 evrov, od drugega pa še nič. Preostala sredstva MOL so bila namenjena za center RCERO (2,24 milijona evrov), hidravlične izboljšave (1,82 milijona evrov) in Mrtvaški most (911 tisoč evrov).

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.