Slovenija
245 ogledov

Veliko zaračunavanja na črno

Nov zakon predpisuje najmanj 20 ur vožnje pred izpitom, a kandidati v povprečju Žurnal24 main
Vozniški izpit. Brez enotne cene ure vožnje, tečaja in zdravniškega pregleda.
Stroški izpita

Cena. Vsi stroški za vozniški izpit bodo nanesli okoli 700 evrov. Za 25 ur vožnje plačamo 500 evrov, tečaj CPP stane okoli 50 evrov, tečaj prve pomoči 74, zdravniški pregled 30, teoretični izpit in izdaja vozniškega dovoljenja pa še vsak po dobrih 15 evrov.

Cena ure vožnje za izpit za avto je v Mariboru za dijake in študente v povprečju 20, na Koroškem pa 25 evrov.

V Mariboru je konkurenca takšna, da z višjo ceno ne bi preživeli. Dogovora se vsi ne držijo in vozijo tudi za 17 evrov na uro, čeprav imajo v uradnih cenikih višjo ceno. Prejemanja denarja na črno je veliko, inšpektorji pa manjših avtošol po navadi ne obiščejo,” je povedal Branko Kremžer, direktor podjetja Relax transport. “Boljše avtošole imajo višjo ceno zaradi kakovostnejšega usposabljanja in boljšega kadra. Avtošole, ki delajo z dampinškimi cenami, ciljajo na večje število ur, ki jih plačajo kandidati,” so pojasnili v avtošoli Fortuna.

Ljudje bi se morali vprašati, kaj za plačani denar dobijo. Kakovost se premalo poudarja,” je dejal Bruno Logar iz avtošole AMZS. “O cenah ne bi govoril. Predlagam, da se obrnete na Gospodarsko zbornico Slovenije,” pa nas je želel odsloviti Dušan Videčnik iz avtošole Videčnik in na naše izzivanje dodal: “Ceno kandidatom povemo na mestu samem na štiri oči, ne pa po telefonu.”

Izpit na vsak način
Z drugimi težavami pa se spopadajo specialisti medicine dela in športa, kjer cene zdravniških pregledov prav tako niso enotne in znašajo okoli 30 evrov. “Dogajajo se primeri, ko pride v Maribor kandidat, ki ga je zdravnik v Ormožu, ki pozna njegove prejšnje težave, ocenil za nesposobnega vožnje. Ker mi nimamo vseh podatkov, lahko dobi spričevalo, ki ni upravičeno,” je opozoril Bojan Lovše in dodal, da se na srečo spričevala zbirajo na upravni enoti, kjer se potem podvojijo in tako prevaro ugotovijo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.