Slovenija
62 ogledov

Velikonočna šunka iz Bolgarije?

šunka Žurnal24 main
Med prihajajočimi velikonočnimi prazniki Slovenci tradicionalno pojemo nekaj več mesa; brez domače šunke pač ni pravih praznikov. Pa je šunka – tudi če jo kupimo pri kmetu – res domača?

Na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije že vrsto let opozarjajo na pomen dopolnilnih dejavnosti na kmetijah, med katere sodi tudi predelava mesa. 

"Problem je, da se pojavlja vse več ljudi, ki nimajo registrirane dejavnosti. Prodajajo po pločnikih, parkih, domačih garažah in dvoriščih ter seveda ustvarjajo nelojalno konkurenco," opozarja predsednik Združenja predelovalcev mesa na kmetijah Franc Pribožič. Glede na to, da takšni meso in mesne izdelke predelujejo mimo predpisov, so njihovi stroški od 20 do 30 odstotkov nižji.


Največja težava je, da nad tem mesom in izdelki nihče ne bdi. Vprašanje je, od kod so surovine, so meso pripeljali iz Bosne, Poljske, Bolgarije? Je sploh ustrezno, neoporečno? "Registrirani predelovalci smo pod stalnim nadzorom agencije za varno hrano. Meso moramo vzorčiti, slediti moramo predpisanim pogojem, meso in izdelke hraniti pri ustreznih temperaturah, izpolnjevati deklaracije." Takšno meso je skoraj zagotovo neoporečno, medtem ko pri kmetih, ki delujejo na črno, tega ne moremo z gotovostjo reči.

Težava, izpostavlja Pribožič, je tudi, da jih inšpektorji ne preganjajo, saj so kot fizične osebe zaščiteni. "Preiskava se jim lahko zgodi le v primeru prijave."

Prijav pa je malo, saj kupci za izdelke v kmetovi garaži odštejejo manj, kot bi recimo v trgovini, mesnici ali pa na tržnici pri registriranem predelovalcu. Očitno jim tudi ni mar tveganje, da je lahko v klobasi poljsko meso, v salami surovine iz Bosne, da je izvor šunke za velikonočni zajtrk iz Bolgarije.

"Kupcem svetujem, naj se vendarle prepričajo, da dobijo res domače, da kupijo pri registriranem predelovalcu, da je izdelek deklariran in da jim prodajalec izstavi račun. Sicer jim za to, da dobijo zdrav izdelek, ne jamči nihče," pravi Pribožič.

Previdno!

Tudi pri registriranem predelovalcu se zgodijo prekrški. Veterinarska inšpekcija je sredi lanskega decembra in konec januarja na Gorenjskem izvedla nadzor pri dveh predelovalcih na Gorenjskem. Ugotovljenih je bilo več prekrškov, med drugim ni bila opravljena preiskava mesa na prisotnost parazita Trichinella spiralis, ki lahko pomeni grožnjo za javno zdravje. Za nameček postopki izdelave mesnih izdelkov niso potekali po nadzorovanih postopkih.

V tujini so prekrški še grozljivejši. V začetku lanskega leta je po vsej Evropi odmeval škandal v zvezi s konjskim mesom. Nemški mediji pa so recimo novembra lani poročali o obratu za predelavo mesa v Bad Bentheimu, ki je poceni kupil na tisoče ton pokvarjenega mesa, nato pa ga zmešal s svežim in izdal novo deklaracijo. Po izpovedih nekdanjih uslužbencev je bilo meso tako zelo pokvarjeno, da je bilo že zeleno.

 

Komentarjev 3
  • Marko Slovenia 23:33 08.april 2014.

    goljufe (preprodajalce) na tržnici, bi morali strpat u zapor. so pa tudi kmetje prebrisani in ti mečkatorjev krompir prodajo za domačega (po višji ceni seveda)... isto ima vinar tri sode, enega za prijatelje, enega za kupce pa enega zase. Žal tko je

  • Pepe007 13:12 08.april 2014.

    Zanimivo, povedali so, da nam država vzame četrtino od ust samo s predragim in neučinkovitim nadzorom."Glede na to, da takšni meso in mesne izdelke predelujejo mimo predpisov, so njihovi stroški od 20 do 30 odstotkov nižji. "

  • 4krogci 10:34 08.april 2014.

    A se bojijo konkurence, katera ponuja meso po REALNI ceni?? Pa verjemite da je povečini tako meso bolše kvalitete kot pa marsikatero kupljeno v raznih lidlih, hoferjih, šparih, merkatorjih,...!!!