Slovenija
26 ogledov

Veljati začel zakon o poroštvu Teš 6

Teš 6 Gregor Katič
Začel je veljati zakon o poroštvu za Teš 6, po katerem bo država jamčila za 440 milijonov evrov vredno posojilo Evropske investicijske banke. Pred podpisom poroštvene pogodbe morata Teš in država skleniti pogodbo, v kateri bodo zapisani vsi pogoji v zameno za poroštvo.

Termoelektrarna Šoštanj (Teš) ter v imenu države ministra, pristojna za finance in za energetiko, morajo skleniti pogodbo o ureditvi razmerij, v kateri bodo določili investicijsko ceno projekta, okvire glede pogodbe s Premogovnikom Velenje za lignit po najvišji ceni, rok dokončanja projekta, donosnost projekta in omejitve izpustov CO2.

Najpomembnejši sta ceni projekta in lignita. Investicijska cena projekta se ne sme povišati s sedanjih 1,3 milijarde evrov, cena lignita pa ne sme preseči cene 2,25 evra na gigajoul.

DZ je zakon sprejel 18. julija, predsednik republike pa ga je podpisal v ponedeljek.

Številne polemike

Projekt je že od začetka – skupščina Teša je razvojni načrt s šestim blokom potrdila leta 2004 – deležen številnih polemik.

Koalicija okoljevarstvenih organizacij in posameznikov Ustavimo Teš 6 je želela izvajanje zakona in posledično graditev Teša 6 preprečiti z referendumom, a so po besedah predsednika DZ Gregorja Viranta v pobudi za zahtevo za razpis referenduma o zakonu o državnem poroštvu za Teš 6 zbrali premalo podpisov.

DZ so jih predložili skoraj 3.000, vendar jih je ministrstvo za notranje zadeve priznalo le 2.151, potrebovali pa so jih 2.500. Ker dvomijo o korektnosti izločanja podpisov, so v ponedeljek odšli v DZ, kjer jim je Virant izročil fotokopije podpisov.

Če bodo pri posameznih spornih izločenih podpisih želeli preveriti razlog za izločitev podpisa, jim bo to ministrstvo, kot je zagotovil Virant, tudi pojasnilo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.