Slovenija
15 ogledov

Veljati začela pokojninska reforma

Upokojenci Anže Petkovšek
Z novim letom začenja veljati pokojninska reforma, ki upokojitveno starost za oba spola zvišuje na 65 let. Pokojnine se bodo februarja letos uskladile z rastjo plač. Povišale se bodo za 0,5 odstotka.

Vendar se bo starostno mogoče upokojiti tudi s 60 leti starosti in 40 leti pokojninske dobe brez dokupa. Starostno mejo za starostno upokojitev bo mogoče znižati. Obdobje za izračun pokojninske osnove pa se z zdajšnjih 18 podaljšuje na 24 let.

Starostno pa se bo po prehodnem obdobju mogoče upokojiti tudi s 60 leti starosti in 40 leti pokojninske dobe brez dokupa. V tem primeru se bo pri moških prehodno obdobje za starostno mejo izteklo z letom 2017, medtem ko pri pokojninski dobi zanje že zdaj velja, da mora znašati 40 let. Pri ženskah se bo prehodno obdobje za starostno mejo izteklo z letom 2018, za pokojninsko dobo pa z letom 2017.

Starostno mejo za pridobitev pravice do starostne pokojnine bo mogoče znižati zaradi skrbi za otroka, zaradi vojaščine in zaradi dela pred 18. letom starosti.

Zavarovanec, ki bo izpolnil pogoje za starostno upokojitev, a se bo odločil ostati v zaposlitvi, prejme pribitek. Vsako tromesečje tako pridobljene pokojninske dobe bo vrednoteno v višini enega odstotka.

Poleg tega bo zavarovanec, ki bo imel pogoje za upokojitev, a bo ostal v zavarovanju v nespremenjenem obsegu, mesečno dobil 20 odstotkov pokojnine, do katere bi bil upravičen na dan njene uveljavitve. Vendar to velja najdlje do njegovega 65. leta starosti.


Komentarjev 2
  • dragec 08:24 02.januar 2013.

    Spet so nas penzioniste po domače povedali - nategnili!

  • Fulmmer 21:41 01.januar 2013.

    Pol odstotka? Spet se bomo penzjonerji lahko preseraval.....