Slovenija
99941 ogledov

Veljavnost digitalnega potrdila kmalu omejena

Digitalno covid potrdilo Profimedia
Že po novem letu se na ravni EU pričakuje omejitev veljavnosti covidnega digitalnega potrdila.

Evropska komisija (EK) je pred zimsko turistično sezono državam članicam EU priporočila, da omejijo veljavnost digitalnega covidnega potrdila na šest do 12 mesecev. 

Enotno trajanje veljavnosti po celotni EU

Odvisno od tega, kako se bo pravno nezavezujoče priporočilo uveljavilo v praksi pa naj bi komisja izdala tudi delegirani akt s katerim bo standardizirala veljavnost digitalnega potrdila za vse države članice EU na devet mesecev. V veljavo naj bi stopil po novem letu, predvideno je prehodno obdobje. DRžave članice se na nacionalni ravni lahko odločijo za krajše obdobje. 

Kako bo ravnala Slovenija?

Države članice se na nacionalni ravni lahko odločijo za krajše obdobje. Hrvaška naj bi razmišljala o šestmesečni veljavnosti, Avstrija o sedemmesečni veljavnosti.

Razprava o omejitvi veljavnosti digitalnega potrdila naj bi danes potekala na sestanku posvetovalne skupine za covid-19. Ali bo sprejeta tudi odločitev, še ni znano. Posvetovalna skupina naj bi danes razpravljala tudi o tem, da bi cepljeni k tretjemu, poživitvenemu odmerku lahko pristopili že po treh mesecih. Tretji odmerek naj bi po poročanju nekaterih bruseljskih medijev sčasoma prav tako postal nujen za veljavnost digitalnega covidnega potrdila.  

Država bo še vedno sama odločala, koga pusti v gostilne ...

Delegirani akt glede katerega se mora Evropska komisija običajno najprej posvetovati z odborom, v katerem so predstavniki vseh držav članic EU, bo veljavnost digitalnega potrdila na devet mesecev omejil za namen prostega gibanja, torej potovanja po Evropski uniji.
Uporaba covidnega potrdila za druge namene bo še vedno urejena na nacionalni ravni. Vsaka država članica bo tako še naprej sama odločala o uporabi potrdila za dostop do denimo športnih prireditev, restavracij in koncertov.

Svet Od danes v bare in restavracije samo še s potrdili

Potrdilo o cepljenju v Sloveniji zaenkrat nima roka trajanja

Potrdilo o cepljenju zaenkrat v Sloveniji nima omejenega roka trajanja. Prav tako je neomejena veljavnost potrdila, ki ga prejmemo po poživitvenem ali dodatnem odmerku. Medtem potrdilo o preboleli bolezni velja šest mesecev. Neomejeno veljavnost potrdila lahko prebolevniki dobijo s cepljenjem v roku šestih mesecev po okužbi, cepijo se lahko zgolj z enim odmerkom.
Prav tako imajo neomejeno veljavnost potrdila tisti, ki so bili polno cepljeni in so nato zboleli za covidom-19. Pri tistih, ki so bolezen samo preboleli in niso cepljeni, prejmejo potrdilo o prebolevnosti, ki ima rok trajanja 180 dni.

 

 

Komentarjev 30
  • PaPajapopi 07:52 14.december 2021.

    DOLGČAS... Dajte že enkrat nehat z tem covid sranjem ! ! !

  • Avatar pantani
    pantani 07:31 14.december 2021.

    Na koncu boste kot narkomani,ki na vsakih 24 ur potrebuje novo dozo,če ne pristane na türkiju,kam to vodi pa vsi vemo!!!

  • Avatar jezeran
    jezeran 20:51 13.december 2021.

    Super, zataknite si ga nekam, kdo se bo pa sploh še cepil. Vse je isto ali se testiraš ali cepiš.