Slovenija
83 ogledov

Ven bi šli trije od štirih

Stanko Vidmar glavni vzrok razrešitve Gordane Živčec Kalan vidi v strmem upadu u Žurnal24 main
Zdravniki. Stanko Vidmar, vodja upora proti Gordani Živčec Kalan, o krizi v zdravniški zbornici.

Gordana Živčec Kalan meni, da gre za skupino nergačev, manjšino ... Kakšna je v resnici razsežnost tistih, ki so nezadovoljni z delom vodstva zbornice?
Gre za večino. To govorim za ta odbor, ki ga predstavljam. Zdravniki, ki delajo v ljubljanskih bolnišnicah. S komerkoli govorim, kogarkoli sem vprašal, so vsi nezadovoljni, razen posameznikov, mogoče eden na dvajset, eden na štirideset.

Nekateri zdravniki naj bi razmišljali o tem, da če se ne bo nič spremenilo, bodo izstopili iz zbornice. Bi se to dejansko lahko zgodilo?
Posebej, če bi bilo to organizirano, bi bil to množičen odstop. Potem se nam ne more nič zgoditi. Tudi v novem zakonu članstvo zbornice ni več obvezno. In zdaj so že črni scenariji na zbornici. Kaj se bo zgodilo, če bo neobvezno članstvo? Klima, kot je zdaj, pomeni množičen odstop zdravnikov, to pa pomeni finančno sesutje zbornice. Če bi pa bila zbornica bolj učinkovita, skromna, da bi čutili pripadnost, pa ne bi izstopili iz zbornice.

Kakšni so poglavitni razlogi, zakaj bi morala Kalanova odstopiti?
Zame je glavni razlog, da je nekoč taka ugledna institucija imela ugled, položaj,  prišla na tako slab glas, da smo po anketah čisto v podnu. In to je zaradi napačnih potez in odločitev zbornice. Eno je mogoče v krizi graditi tam eno palačo. Ni pravi trenutek. Drugo je pa to, da smo pri primeru Nakrep naredili zagotovo deset katastrofalnih napak. Pravnih, etičnih, moralnih ... Vseh, bi rekel.

Kaj bi lahko predsednica zbornice naredila drugače?
Da bi zadeve pospešila, da bi šlo hitreje. Po moje je bila napaka, da je dovolila, da se tisti prvi sklep razsodišča druge stopnje izloči iz tistega arhiva in ga da potem strankam, pravnikom in potem javnosti, ko v bistvu primer ni bil zaključen. Mene osebno je vedno motila kontaminacija. To pomeni, da so družinski člani tudi člani skupščinskega sveta.

Nismo pravniki, ampak sem v sebi čutil nelagodje, ko razpravljamo o nekom, katerega mož sedi z nami. Lahko da predsednica pri tem ni najbolj kriva. Spomnim se skupščinskega sveta, ko je ona zagovarjala protiargument, ki je bil bolj pravilen, kot je bil sklep skupščinskega sveta, pa je bila preglasovana. Nato se je zjokala in šla ven. Ampak načeloma si ti kot predsednik za vse, kar se dogaja v zbornici, kriv.

Kako poteka zbiranje podpisov za izredno skupščino Zdravniške zbornice?
Zdaj smo formulirali pravno pravilno obliko anketnega lista, ki smo ga razposlali vsem članom regijskega odbora s prošnjo, da ga podpišejo.

Kako pa naj bi kasneje potekala izredna skupščine po vam najljubšem scenariju?
Ni najljubši, je pa edini, ki je opisan v poslovniku po statutu. Zbrati moramo podpise in utemeljiti razloge, zakaj smo šli v to. Na skupščini pa bi glasovali o razrešnici dolžnosti predsednice. Glasovanje mora biti po statutu tajno.

Koliko glasov bi potrebovali za odstranitev predsednice? Šestdeset?
Da, tam nekje.

Imate možnosti, da vam uspe?
Če bi prišli vsi delegati na skupščino, bi lahko zmagali. Jaz se bojim samo tega, da so zdravniki individualisti. Če ima en teniški turnir, ne bo prišel na skupščino.

Če bi vam uspelo, kdo bi nasledil predsednico?
Ne vem. Vsi me to sprašujete, a še ne vemo.

Za razreštev
Odločitev. Minuli četrtek so se zdravniki ljubljanskega regijskega odbora zbornice odločili za sklic izredne seje skupščine, kjer bi glasovali o razrešitvi predsednice.

Če članstvo v Zdravniški zbornici ne bo več obvezno, koliko zdravnikov  bo izstopilo?
Če bo situacija taka kot zdaj, jih bo šlo ven tri četrt. Če pa bi se zbornica spremenila, tako da bi začutili, da gre za našo stanovsko organizacijo, ki jo potrebujemo, bi šla po mojem ven tretjina, četrtina.

Je to odvisno od tega, ali predsednica ostane ali ne?

Seveda, odvisno je od zamenjave predsednice.

Kako komentirate jok predsednice na skupščini?
Ta jok sem doživel trikrat tudi že na skupščinskem svetu, se pravi, da se hitro tako zlomi. Mislim, da ni bilo zaigrano.  To je spontana reakcija, jok. Po drugi strani pa, ko jo vprašaš o čem drugem, ko si ti prizadet. Me pa zelo čudi, da včasih joka, včasih pa izraža strašno krutost.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.