Slovenija
53 ogledov

Venci za mrtve v Hudi Jami

Huda Jama, Barbara rov, povojni poboji
1/3
Žurnal24 main
Pri rovu sv. Barbare so danes položili vence ob dnevu spomina na mrtve. Preiskava povojnih pobojev v Hudi Jami sicer že nekaj časa stoji na isti točki.

Predsednik komisije vlade za reševanje vprašanj prikritih grobišč Jože Dežman, vodja sektorja za vojna grobišča na ministrstvu za delo Marko Štrovs in poslanka SDS Eva Irgl so bili med tistimi, ki so položili vence pri rovu sv. Barbare ob dnevu spomina na mrtve.

Dežman je po pisanju STA dejal, da urejanje prostora v Hudi jami, ki bo zagotovilo vsaj dostojno varstvo že odkritih posmrtnih ostankov žrtev povojnih pobojev, poteka skladno s predlogi komisije. Pričakuje, da bodo izvedli tudi vsa ostala predvidena dela, tj. ocena zunanjega prostora za ureditev grobišča, nadaljevanje raziskave in odkrivanja posmrtnih ostankov v prvem jašku ter dokončna ureditev Hude jame, vključno z razglasitvijo za kulturni spomenik. Štrovs pa je pojasnil, da trenutno poteka priprava jamskih prostorov za namestitev tistih posmrtnih ostankov žrtev povojnih pobojev, ki so bili med preiskavo že dvignjeni iz Barbara rova.

Ta mesec so na kraju evidentiranega prikritega grobišča na Brežiškem polju pri Dobovi odkrili množično grobišče, v katerem naj bi bilo več tisoč žrtev. Več v članku Streljali vsepovprek

Zavrgli ovadbo
Zadnje informacije o dogajanju v zvezi s Hudo Jamo so v javnost pricurljale sredi oktobra, ko je okrožno državno tožilstvo v Celju zavrglo ovadbo glede povojnih pobojev. To je marca lani vložil Roman Leljak, ki pa po mnenju tožilstva ni podal utemeljenega suma za očitano kaznivo dejanje. Leljak je ovadil več že pokojnih oseb, za katere ni bilo dokazov, da bi storili zločin.

Brez nadaljnjih predlogov
Celjsko okrožno sodišče je na predlog tožilstva opravilo vsa predlagana preiskovalna opravila. Junija so tožilstvu vrnili spis z ugotovitvami, a novih predlogov ali zahteve po uvedbi kazenskega postopka niso prejeli.


150 razgovorov, premalo dokazov
Tudi kriminalistična akcija Sprava ne beleži napredka. Kot je za Mladino povedal vodja Sprave Pavel Jamnik, so opravili skoraj 150 informativnih razgovorov in dobili "razmeroma natančno sliko o tem, kaj se je tam dogajalo, ni pa nam uspelo dobiti dovolj dokazov, da bi proti komurkoli že lahko napisali kazensko ovadbo."

Britanski spomin na Slovence
V petek bo v cerkvi Marijinega Brezmadežnega srca v Great Missendenu v Veliki Britaniji spravna slovesnost z mašo v spomin na slovenske žrtve, ki so jih Britanci po koncu vojne 1945 iz Avstrije izročili v roke jugoslovanskih komunističnih oblasti, te pa so jih pomorile. Spominsko mašo bodo opravili škof iz Northamptona, ljubljanski nadškof in metropolit ter škof anglikanske skupnosti iz Buckinghama.

Dokler ne bodo vsi preživeli iz vojne mrtvi
Pred več kot letom dni je Jamnik izrazil prepričanje, da so nekateri storilci še živi, in v to verjame še danes. Akcija Sprava poteka že skoraj 20 let, zastarala pa bo, ko ne bo več živ nihče, ki je sodeloval v drugi svetovni vojni.

"Realno pa je edina možnost za napredek, vsaj pri Hudi Jami, odkritje dokumentov in vstop v arhive, kamor zdaj še nimamo vstopa." Žal so do zdaj dobili vpogled le v beograjske vojne arhive – dovoljenj za preostala dva arhiva še nimajo. Ob tem Jamnik na vprašanje, kdaj bodo lahko videli tudi to, odgovarja: "Čeprav imam do upokojitve še veliko let, ne vem, ali bom to dočakal."

Kdo so žrtve v rovu Barbara, ni znano, med njimi pa naj bi bili slovenski domobranci in hrvaški ustaši. Od lani, ko se je preiskava začela, so iz rova iznesli 726 trupel. Zgodovinar Mitja Ferenc sicer ocenjuje, da je v prvem jašku še okoli 2500 trupel.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.