Slovenija
38 ogledov

Vendarle konec gneče za študente

slovenija 28.01.14, Begrad, ogled gradbisca novih objektov Fakultete za kemijo i Anže Petkovšek
Gradnja. Kemiki in računalničarji se selijo.

Univerza v Ljubljani (UL) pričakuje, da bo v dobrih dveh mesecih zaključila gradnjo novih fakultet za kemijo in računalništvo. Prvega oktobra naj bi se v prostore na Brdu, kjer si UL v prihodnje želi gradnje kampusa, preselili prvi študenti. Zaplete se lahko z uporabnimi dovoljenji za laboratorije in opremo.

Projekt precej cenejši

"Glavna težava je sistem naročanja – niti en razpis ni minil brez revizijskega postopka, za tehnološko opremo smo ga morali celo ponavljati," razlaga nekdanji rektor UL Stanislav Pejovnik. Vseeno je prepričan, da se bo 1. julija začela selitev v nove prostore, saj je fakulteta za računalništvo že odpovedala najemno pogodbo za zdajšnje prostore. Tudi evropska sredstva – dobili so 75 milijonov evrov –, morajo počrpati do jeseni. Pejovnik poudarja, da so celoten projekt pocenili z ocenjenih 117 na 88 milijonov evrov.

Selitev FF visi v zraku

Zaključek gradnje nestrpno pričakujejo predvsem na fakultetah za farmacijo in elektrotehniko ter na filozofski fakulteti (FF), ki naj bi se preselile v stare prostore preseljenih fakultet. Najakutnejši je primer FF, kjer pa še nimajo ocen, koliko prostora bi potrebovali. "Tja nameravamo preseliti predvsem oddelčne knjižnice in predavalnice ter nekaj kabinetov," pojasnjuje dekanja FF Branka Kalenić Ramšak. Opozarja, da bodo prostori fakultete za kemijo zanje primerni šele po temeljiti prenovi. A ravno tu se utegne zgodba zaplesti. Za zdaj namreč ni jasno, ne kdaj se bo začela ne kdo jo bo financiral. Preden pa bodo v stare prostore kemijske fakultete vstopili prvi študenti FF – skupaj jih je na vseh stopnjah 5.900 –, bi po ocenah naših virov v najboljšem primeru utegnili miniti najmanj dve leti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.