Slovenija
30 ogledov

Vendarle rešitev za Hišo hospic?

ljubljana 20.12.10 poslovna stavba hospic, hospic, ljubljana, foto: nik rovan Nik Rovan
Predstavniki Hiše hospic ter ministrstev za zdravje in delo so se v zadnjem tednu približali rešitvi, ki bi omogočila nadaljnje delovanje hiše. V okviru nacionalnega programa socialnega varstva naj bi pripravili javni razpis.

Kot je ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak povedala na včerajšnji seji parlamentarnega odbora za zdravstvo, sta imeli obe ministrstvi v tem tednu več sestankov s predstavniki Slovenskega društva hospic.

Dogovorili so se, da ministrstvo za delo skupaj z ministrstvom za zdravje pripravi javni razpis v okviru nacionalnega programa socialnega varstva in se nanaša na možnost oskrbe oseb z napredovano oz. kronično neozdravljivo boleznijo ob koncu življenja.

Ministrica je poudarila, da gre za odprt razpis in ni mogoče reči, da bo ta razpis dobila Hiša hospic. Razpis bo širši, za tri območja (Primorsko, Osrednjo Slovenijo in Štajersko) ter bo pokril 60 mest. Po ocenah strokovnih služb pa bi ga lahko pripravili in izvedli v roku štirih mesecev.

Kopač Mrakova je pri tem dodala, da je razpis del socialne oskrbe, zato je bil ves čas dogovor z ministrstvom za zdravje, da v okviru splošnega dogovora v zdravstvu zagotovi, kolikšna bo vrednost storitev zdravstvene nege, ki se bo izvajala v okviru teh, ki bodo pridobili koncesijo. V letu 2013, ko ni bilo nobenega prijavljenega na razpis, je bila v okviru splošnega dogovora cena oskrbnega dne določena v višini 50,99 evra, je še navedla Kopač Mrakova.

Po besedah predsednice Slovenskega društva hospic Renate J. Roban je dogovor zanje sprejemljiv. Da bi lahko premostili obdobje do vzpostavitve sistemskih podlag financiranja, pa razmišljajo o vseslovenski akciji.

Komentarjev 1
  • maresem 10:41 16.maj 2015.

    Še ena od tipičnih slovenskih sramot. Ni denarja za revne in bolne. Gnoj od države!