Slovenija
5460 ogledov

Vendarle so se usmilili Korošcev: Vlada je poroštvu za tretjo razvojno os rekla 'ja'!

Posledice ujme na regionalnih in glavnih cestah Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo
Vlada je danes potrdila poroštveni zakon za progo Divača-Koper in del tretje razvojne osi.

"Koroško bomo končno povezali z glavnim mestom in omogočili celovit razvoj države," je dejala infrastrukturna ministrica Alenka Bratušek.

Poroštvo velja za odseke tretje osi, ki imajo potrjen investicijski program. Gre za odsek od Velenja do Slovenj Gradca in Novega mesta – Vzhod do Osredka. Poroštvo države znaša do 360 milijonov evrov, kredit za gradnjo pa mora biti zaradi koncesije pogodbe, ki jo ima država sklenjeno z Darsom, odplačan najkasneje do leta 2055.

Bratuškova je sicer prepričana, da poroštvo ne bo nikoli unovčeno: "Dars je finančno stabilna družba, zato nimamo pomislekov, da obveznosti ne bi mogel izpolnjevati."

Lani so imeli dobička več kot 150 milijonov evrov, leta 2017 je bilo dobička 102 milijona evrov, leto pred tem 60 milijonov.

volitve v evropski parlament 2019, Alenka Bratušek | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Novo poroštvo prav tako ni razlog, da bi bilo treba družbo Dars prekategorizirati in jo vključiti v sektor država. Evropski statistični urad sicer spreminja metodologijo, a je Bratuškova prepričana, da ima Slovenija dovolj argumentov, da Dars ostane neodvisna entiteta.

Zakon gre v Državni zbor, kjer ga bodo poslanci obravnavali po rednem postopku. "Sodeč po njihovem zavzemanju za razvoj Koroške, pričakujem njihovo soglasno podporo," je dejala Bratuškova.

Ko bodo potrjeni investicijski načrti za ostale odseke, bodo na ministrstvu zakon spremenili. Kdaj se bo to zgodilo? "Težko rečem. Da smo lahko investicijo premaknili naprej, smo v poroštveni zakon vključili le del druge osi," odgovarja ministrica.

Bratuškova še zagotavlja, da bo zakon uveljavljala v predvidenih časovnih in finančnih okvirjih.

V parlament roma tudi zakon o poroštvu za drugi tir Divača – Koper, ki je omejeno na 417 milijonov evrov. Kredit se mora odplačati najkasneje do leta 2064.

Tudi tu Bratuškove ne skrbi, da bi bilo poroštvo unovčeno, češ da so viri za odplačilo posojil zadostni.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Avatar Leon
    Leon 12:44 10.oktober 2019.

    Korošci so vedno za "mušter " bili ! Zgodovina se ponavlja !