Slovenija
79 ogledov

Venera iz postelj zvabila številne Mariborčane

Prehod Venere prek Sonca
1/13
Reuters
Enega od redkejših nebesnih pojavov, prehod Venere prek Sonca, so si lahko zaradi jasnega vremena ogledali predvsem prebivalci severovzhodne Slovenije. Prek astronomskega društva Orion si je tako Venero ogledalo več kot sto ljudi.

Predsednik društva Igor Žiberna je za zurnal24.si dejal, da se je organiziranega javnega opazovanja omenjenega pojava na parkirišču mariborskega nakupovalnega centra udeležilo več kot sto ljudi.

"Bili smo zelo presenečeni, da se je dogodka udeležilo toliko ljudi," je povedal in dodal, da so imeli zaradi jasnega vremena idealne pogoje za opazovanje. Obiskovalci so tako lahko pojav opazovali uro in pol skozi šest teleskopov.

Pred začetkom prehoda Venere prek Sonca so, kot je povedal Žiberna, obiskovalcem predstavili sam pojav.

"Imeli smo eno kratko predavanje, zakaj nastane pojav, nato pa smo obiskovalcem prepustili teleskope," pravi. Da si bodo Venero lahko shranili za spomin, pa so radovednežem omogočili tudi fotografiranje pojava skozi teleskop.

Naslednji leta 2117

Prehod Venere – gre za pot planeta med Zemljo in Soncem – velja za enega od najredkejših nebesnih pojavov. Viden je le kot črna pika, saj planet zaradi velike oddaljenosti od Zemlje ne pokrije cele ploskve Sonca; nasprotno pri Sončevem mrku Luna, ki ima navidezno velikost Sonca, to zvezdo povsem prekrije.

Pojav se ponavlja v intervalih: na 8 let, 121,5 leta, 8 let in 105,5 leta. Od izuma teleskopa se je zgodil sedemkrat, v letih 1631, 1639, 1761, 1769, 1874, 1882 in 2004. Nazadnje smo lahko ta nebesni pojav opazovali 8. junija 2004, naslednjič pa bo viden 10. decembra 2117.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.