Slovenija
61 ogledov

Veolia blizu temu, da finančno uniči občino

<Slovenija>03.09.09...avtobus...prevoz...Veolia...Foto: Dasa Purgaj <Slovenija>03.09.09...avtobus...prevoz...Veolia...Foto: Dasa Purgaj
Avtobusni prevoznik dobil še eno tožbo. Občino lahko obere za vsaj pet milijonov evrov.

"Lahko potrdim, da je višje sodišče odločilo Veolii v prid. Pričakujem, da bo tako tudi v še zadnjem primeru, plačilo pa pričakujemo v 15 dneh," je sodbo komentiral pravni zastopnik Veolie oziroma Arrive, kot se podjetje imenuje zdaj, Robert Berkovič.

Bistvo zapleta, ki ga strani že nekaj časa rešujeta na sodišču, je različno tolmačenje višine subvencije, ki jo je mariborska občina plačevala zdaj že nekdanjemu prevozniku potnikov v mestnem prometu. Medtem ko Veolia trdi, da bi morali višino subvencije določati variabilno, občina zagovarja stališče, da je bila subvencija fiksna in da bi v nasprotnem primeru Veolii podelili biankomenico. Občina se je pri tem držala zapisanega v pogodbi iz leta 2001 in je račune plačevala le do trenutka, ko je seštevek mesečnih zneskov dosegel v pogodbi dogovorjeni letni znesek, je lani dejal takratni zagovornik občine Rok Gerlovič.

Občina je enkrat že plačala

Občina je v času župana Franca Kanglerja Veolii enkrat že morala plačati 1,5 milijona evrov, in sicer zato, ker je nekdo na občini zamudil pritožbeni rok. Nato je eno tožbo – v višini 180 tisoč evrov – dobila občina. V zadnjem letu pa sta se na sodišču odvili še dve obravnavi: v prvi je Veolia od občine terjala 821 tisoč, v drugi pa 3,5 milijona evrov plus obresti. Obe tožbi je na prvi stopnji dobila, občina pa se je pritožila na višje sodišče. To je zdaj v prvem primeru dalo prav Veolii in občina ji mora skupaj z obrestmi vrniti vsaj 1,1 milijona evrov, o zadnji, najvišji tožbi še ni odločeno.

Komentarjev 1
  • dragec 07:55 22.oktober 2013.

    Kaj zdaj, Veolija več ne obstaja - muzela jo megla?