Slovenija
24 ogledov

Verjetnost bankrota Slovenije okrog 25-odstotna

Grčija protesti Reuters
Verjetnost, da bo Grčija bankrotirala, je 99-odstotna. Na podlagi podatkov o ceni zavarovanj za državno tveganje so v NLB Skladih izračunali verjetnost, da država v naslednjih petih letih razglasi bankrot in ponudi odplačilo polovice dolga.

Slovenija: verjetnost bankrota 25 odstotka

Verjetnost, da tak bankrot razglasi Portugalska je 72-odstotna, za Irsko 58, za Italijo 42, za Nemčijo pa 11-odstotna. Podatka za Slovenijo niso izračunali, glede na to, da so pribitki za slovenske obveznice približno na polovici med Nemčijo in Italijo pa so ocenili, da je za Slovenijo verjetnost bankrota okrog 25-odstotna, je pojasnil vodja analiz v NLB Skladih Blaž Hribar. Najbolj varne so skandinavske države.

Za druge rešitev v varčevalnih ukrepih

Čeprav je tveganje za bankrot Italije bistveno manjše od Grčije in Portugalske, zbuja ogromno skrbi vlagateljev, saj je bil njen skupni dolg konec lanskega leta 1.843 milijard evrov, Grčija, Portugalska in Irska pa so bile skupaj zadolžene za 636 milijard evrov, kar je trikrat manj (Grčija 328 milijard, Portugalska 160 in Irska 148).

Najverjetnejši scenarij je, da Grčija razglasi nezmožnost plačila posojil, upniki bi ji prostovoljno odpisali od tretjine do polovice dolga, za preostali dolg pa bi podaljšali dobo odplačevanja, ocenjujejo v NLB Skladih. Druge države pa bi se rešile z varčevalnimi ukrepi.

Komentarjev 5
  • privat 16:56 05.oktober 2011.

    verjetnost bankrota Slovenije?? Slovenija je že bankrotirala ,zdaj potekajo rešitve in to naračun pravic tistih ,ki nič nimajo....Verjetnost da ta rešitev ne bo uspešna je 100%...Nobena država ne umre u bankrotu ,le desničarji in skorupirani ljudje dobijo politiko in vodstvo ...prikaži več države v svoje roke!! Pa kake politike imamo?? Levičarje ,ki so 100% desničarji..a so pošteni??NOvinarji bogi ste..samo razumem, ne gre drugače. Samo od 2miljona ljudi da noben ne poroča ,ne kritizira....

  • principiumnovum 17:54 29.september 2011.

    Ti kar živi v sumu:) Beda na ulici in v fabrikah govori v prid temu kar govorijo bonitetne agencije in ne v prid tvojemu sumu:) Državo lahko zafura samo nesposobna politika ne pa neka bonitetna agencija. Enako velja za banke, ...prikaži več podjetja, sodstvo...

  • Stolp 13:35 29.september 2011.

    Tudi ekonomisti bi se ti smejali. Še posebej pred enim letom. Zdaj morda manj a še vedno ni tako kritično. Bo pa če se nova vlada ne bo zmigala.