Slovenija
1997 ogledov

Verniki, pozor, to se od vas pričakuje v cerkvah

Frančiškanska cerkev Anže Petkovšek Obvestilo na vratih frančiškansle cerkve
Ljubljanski nadškof metropolit pred jutrišnjim odprtjem vrat cerkva poziva vernike.

Pomembno je, da v tem času vsi naredimo vse, da omejimo virus, čeprav se bo težko navajati na nove okoliščine, je pred odprtjem vrat slovenskih cerkva za udeležbo vernikov pri svetih mašah in drugih bogoslužjih v današnjem nagovoru dejal ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore.

"Vem, iz svojega srca vem, da vsi komaj čakamo, da se bodo ukrepi sprostili in da bomo lahko spet obiskovali drug drugega in v naših srečanjih ne bo bojazni," je dejal Zore in dodal, da se je med ljudmi skoraj že v podzavest zasidrala varnostna razdalja.

"Če se bomo zavedali, da grožnja niso ljudje ampak virus, potem naše ravnanje in naši odnosi ne bodo izključujoči. Kako pomembno je, da v tem času vsi naredimo vse in s tem omogočimo, da čas počasi preraste v resnično pomlad," je dejal.

Cerkev Vič | Avtor: Anže Petkovšek Obvestilo na vratih Viške cerkve Anže Petkovšek

Prvi tedni bodo težki, meni Zore

"To moramo imeti pred očmi zlasti v teh dnevih, ko bodo v cerkvah spet maše s sodelovanjem vernikov. Škofje smo ob upoštevanju državnih ukrepov sprejeli navodila za nov začetek pastoralnega delovanja. V prvih tednih bo razmeroma težko, ker se bomo morali vsi navajati na nove okoliščine. Iskreno prosim vernike in duhovnike, da storimo vse, da bomo lahko sodelovali pri bogoslužju in bomo obenem varni," je dejal.

Potem ko so škofje 13. marca zaradi epidemije odpovedali maše z verniki, so iz SŠK minuli četrtek sporočili, da se s ponedeljkom cerkve ponovno odprejo za bogoslužje z udeležbo vernikov. Da bi preprečili širjenje virusa, bo moral v cerkvi vsak vernik nositi zaščitno masko, pred vstopom v cerkev si bo moral razkužiti roke, blagoslovljene vode ne bo.

Verniki bodo lahko sveto obhajilo prejeli le na roko. Razdalja med verniki v klopeh bo morala ostati najmanj 1,5 metra, vsaka druga vrsta bo morala biti prazna, pri čemer omejitve ne bodo veljale za člane istega gospodinjstva.

Stane Zore Slovenija Zore: "Pokličimo starše, sorodnike, pokličite tiste, ki jih že dolgo niste"

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5