Slovenija
57 ogledov

Veroizpoved na krožniku

otroci, vrtec jerca ambrožič kranjec
Vrtci. Nekaterim svinjino, drugim kakovostnejše meso. Vrtci očitke zavračajo.

V Vrtcu Krško naj bi, kot nam je pisala mamica enega od tamkajšnjih malčkov, albanski otroci imeli poseben jedilnik brez svinjine. "Naši otroci tudi štirikrat na teden dobijo svinjino, ki ni preveč zdrava, albanski pa enkrat namesto tega piščančje meso, drugič ribo, pa govedino, teletino ..." je dejala mamica, ki je prepričana, da so v tem primeru slovenski otroci diskriminirani, saj jedo manj zdravo hrano.

Po njenem mnenju je priprava več jedilnikov dražja, poleg tega pa se ji zdi, da veroizpoved in javna ustanova na ta način ne bi smeli biti povezani.

Zato ni nič dražje

Na ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport so nam o tem povedali, da so javni vrtci svetovnonazorsko nevtralni, zato specifik pri prehrani glede na veroizpoved niso dolžni upoštevati. "Se pa v praksi temu na željo staršev poskušajo prilagajati, če to ne pomeni dodatnih stroškov," so razložili na ministrstvu.

Dušan Tomažin, ravnatelj Vrtca Krško, je zatrdil, da svinjine na njihovem jedilniku ni štirikrat na teden, ter pojasnil, da obroki brez svinjine niso nič dražji od drugih, saj zanje kuhajo v šoli, kjer jim za vse obroke zaračunavajo enako ceno.

Le na željo staršev

Na bralkin dvom o tem, da bi v vrtcu upoštevali tudi strogi post kristjanov, je Tomažin odgovoril, da bi ga, če bi starši zanj izrazili željo. Majda Kušer Ambrožič, ravnateljica novomeškega vrtca Ciciban, pa nam je povedala, da pri njih prav tako na željo nekaterih staršev svinjino nadomestijo z drugim mesom, in da že vrsto let na pepelnično sredo in veliki petek, krščanska zapovedana posta, na njihovem jedilniku ni mesa.

Komentarjev 1
  • nina 08:22 25.marec 2012.

    počasi bomo imeli vse dni v mesecu post če jim bomo dovolili to kar delajo je skregano z zdavo pametjo in razumom ti politiki sori so na drogah.