Slovenija
263 ogledov

Veronika Stabej: Poneverila pet tisoč evrov, vrniti jih mora le 618

Veronika Stabej mediaspeed
Čeprav je veleposlanica v Parizu Veronika Stabej, kot so ugotovili nadzorniki, poneverila ček za pet tisoč evrov, je ministrstvo zaradi tega zahtevalo zgolj vračilo 618 evrov.

Naj nemudoma vrne 618,40 evra, je tudi eden izmed 94. predlogov ukrepov, ki so jih v zvezi s sumom poneverbe dali nadzorniki in jih je podpisal minister za zunanje zadeve Karl Erjavec

Kako so prišli do tega zneska? To je razlika med poneverjenimi pet tisoč evri in zneskom, za kolikor je veleposlanica Veronika Stabej prekoračila sredstva reprezentance. Zakaj so oba zneska poračunali, ni jasno. S prekoračitvijo reprentance je namreč veleposlanica "oškodovala“ veleposlaništvo, zato je morala denar vrniti, vrnila pa ga je, kot kaže, kar iz denarja veleposlaništva. Pet tisoč evrov vreden ček je namreč, tako so ugotovili, nadzorniki, pripadal veleposlaništvu in ne njej osebno. 

Čudna računica ministrstva za zunanje zadeve

Karl Erjavec | Avtor: EPA EPA
Na prvem pogovoru z nadzorniki je namreč Stabejeva trdila, da je za prekoračne stroške reprezentance namenila celotno mesečno plačo. To kaže, da bi morala prekoračene stroške kot odgovorna oseba očitno poravnati sama in ne iz denarja veleposlaništva. Če bi bilo s temi pet tisoč evri odškodnine dopustno pokriti prekoračene stroške reprezentance, je tudi povsem nelogično, zakaj je na ček dopisala svoje ime, ga vnovčila na svoj osebni račun in nato denar vrnila v blagajno veleposlaništva. Trditev, da je prekoračene stroške poravnala s svojo plačo, kaže tudi na to, da je želela pravi vir denarja prikriti, kar pa ne bi bilo potrebno, če bi bila to dovoljena praksa, zato je težko razumeti, zakaj so na ministrstvu na tak način poračunali njen dolg.

Vrniti mora še slabih 700 evrov

To sicer ni bil edini znesek, ki so ga terjali od nje. Skupaj s stroški, ki jih je plačalo veleposlaništvo, pa so bili v resnici zasebne narave, so jo terjali za dobrih dva tisoč evrov, vrnila jih je 950 evrov, terjajo pa jo še za slabih 700, saj je razliko ustrezno pojasnila. 

"Veleposlanica Stabej je morala vrniti 618,40 EUR, 134,50 EUR ter 1.253,22 EUR. Doslej je vrnila zneske 618,40 EUR, 134,50 EUR, od zneska 1.253,22 EUR pa 197,42 EUR, glede razlike pa je posredovala dodatna pojasnila. Po preučitvi dodatnih pojasnil mora vrniti še 697,90 EUR, saj zneska v tej višini ni ustrezno pojasnila,“ se glasi pojasnilo ministrstva za zunanje zadeve. 

134 evrov in pol je vrnila za parkirnino na letališču, ki jo je plačalo veleposlaništvo, čeprav je avto na letališču pustila, ko je šla na zasebno potovanje, poleg tega pa je vrnila še 197,42 evra. Za kaj, na ministrstvu niso pojasnili. 

Preberite še: 

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 22
  • alibaba 18:21 17.avgust 2015.

    Ta k...a je samo razkrita,takšnih je v naši Balkanosloveniji na tisoče.Pijavke ,ki jih je treba iztrebiti!

  • Žvižgač 18:00 17.avgust 2015.

    Pišem komentar in gledam pikušo iz prispevka kako se mi reži. Ona že ve zakaj, jaz pa tudi, da srd zlivam v prazno.

  • Senior 15:39 17.avgust 2015.

    To je še en dokaz, da našo državo (če sploh smo še država), vodijo same barabe, prevaranti in lopovi. SRAMOTA ZA SLOVENIJO, KAR SE TUKAJ DOGAJA. DRŽAVA LOPOVOV IN PREVARANTOV! Kdaj se bo to končalo? Verjetno ob Sv. Nikolet, ki ...prikaži več ni ne pozimi, ne polet.