Slovenija
16 ogledov

Verske skupnosti kot povezovalni dejavnik

Anton Stres je intelektualno ter s stališča pozicije moči boljši sogovornik Paho Žurnal24 main
Štiri največje verske skupnosti so se s skupno izjavo zavezale, da bodo tudi v prihodnje povezovalni dejavnik v slovenski družbi.

Predstavniki največjih verskih skupnosti v Sloveniji, so prepričani, da imajo "verske skupnosti s svojim duhovnim in socialnim delovanjem pomembno vlogo pri ohranjanju naših skupnih vrednot in pri vzpostavljanju bolj pravične in solidarne družbe".

V skupni izjavi so ljubljanski nadškof metropolit Anton Stres, paroh Peran Bošković, evangeličanski škof Geza Erniša in mufti Nedžad Grabus zapisali, da slovensko družbo utemeljujejo tri skupne vrednote, posameznikovo dostojanstvo, družinsko življenje in verska svoboda. Poleg napredka na številnih področjih opažajo tudi "naglo izginjanje nekaterih temeljnih vrednot". S podpisom današnje izjave so predstavniki največjih verskih skupnosti potrdili "skupno dolžnost, da javno izrazimo temeljne vrednote in se zavežemo, da bomo tudi v prihodnje tisti povezovalni dejavnik v slovenski družbi, ki bo slovenski državi zagotovil mir, duhovni razvoj in medsebojno sožitje".

Cerkve sta k podpisu izjave v sklopu devetdnevne priprave na dan molitve in posta za domovino spodbudili Iniciativna skupina za dan molitve in posta za domovino ter Svet katoliških laikov Slovenije.

Dan molitve in posta bo potekal od torka, od 19. ure, do srede, prav tako do 19. ure. V tem času bo v cerkvi svetega Jožefa na Poljanah v Ljubljani potekala celodnevna molitev z glasbo. Pred tem pa poteka devetdnevnica za domovino.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.