Slovenija
11 ogledov

Vesel, da ne bo ustreljen

Jelinčič pravi, da se ne čuti krivega, češ da so bile njegove besede izrečene ko Žurnal24 main
Kazen. Sodišče poslancu Zmagu Jelinčiču: "Svoboda govora je omejena!"

Razžalitev. Ljubljansko sodišče je včeraj prvaku Slovenske nacionalne stranke Zmagu Jelinčiču Plemenitemu naložilo plačilo 3.060 evrov, ker je presodilo, da je poslanec užalil koprskega tožilca Jožeta Levašiča.

Zavržena ovadba
Krivo pričanje. Koprsko tožilstvo ocenjuje, da ni dovolj dokazov, da Lara Mikuž ni govorila resnice med zaslišanjem na sojenju Srečku Prijatelju. “Tožilci so zavrgli mojo kazensko ovadbo zoper njo,” pravi Jelinčič, ki je prepričan, da je tudi to maščevanje zaradi njegovih kritik tožilstva.

“Vesel sem, da nisem bil obsojen na smrt z ustrelitvijo,” pravi Jelinčič, a kljub temu napoveduje pritožbo.

“Sledil sem poslanstvu”
“S tem, ko sem pred petimi leti v oddaji na eni od komercialnih televizij izjavil, da tožilcu Levašiču ne bi zaupal v varstvo niti treh ovac, ker bi dve zanesljivo izgubil, sem zgolj izrazil svoje osebno mnenje, do katerega imam pravico. Sledil sem zgolj poslanstvu, ki so mi ga naložili volilci. Moja naloga je tudi nadziranje dela državnih organov,” se je Jelinčič odzval na zahtevo tožilstva, da naj mu sodišče naloži denarno kazen. Sodnica poslancu sicer ni odrekla pravice do kritike dela državnih uslužbencev, kljub temu pa je Jelinčiča opozorila, da je njegova “pravica do svobode govora omejena tudi s pravico drugih do časti in dobrega imena”.

Bi bilo bolje, če bi rekel, da bi mu dal varovati čredo ovac, zato da bi mi nazaj pripeljal še kakšno ovco več?
Zmago Jelinčič Plemeniti

“Vedno je dobrodošla utemeljena kritika, vi pa ste tožilca orisali kot popolnoma nesposobnega.” S tem pa je sodnica pritrdila tožilki, ki je tik pred izrekom sodbe zahtevala, da se “poslancu postavi meja dopustne kritike, ki jo javno sicer večkrat preseže”.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.