Slovenija
14 ogledov

Veseli december bo drag

V Ljubljani bo letos manj modre barve. (Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Veseli december trka na vrata, slovenska mesta pa se že pripravljajo na praznično vzdušje, ki ga bodo popestrila z okrasitvijo. Ta bo občinske proračune olajšala za kar zajeten kupček denarja.

V večini slovenskih mestnih občin bodo praznične luči prižgali od 3. do 5. decembra, nato pa bodo te gorele vse do prvih dni novega leta 2011. Izjema je Kranj, kjer bo župan Mohor Bogataj luči prižgal 2. decembra.

Prestolnica v toplejših barvah
V prestolnici bo sicer ves december veselo, za posebno vzdušje pa bo poskrbela nič kaj skromna okrasitev središča mesta. V Mestni občini Ljubljana pravijo, da bodo za okrasitev mestnega jedra namenili okoli 200 tisoč evrov, ta pa bo letos nekoliko drugačna. "Dodali bomo nekaj novih svetlobnih elementov. Manj bo modrih luči, več bo toplejše rumenkaste  svetlobe. Načrtujemo nadomestitev dotrajanih girland z lučkami in nekaj nadomestnih svetlobnih elementov na Gallusovem in na Petkovškovem nabrežju. Na novo bosta osvetljena tudi Mesarki in Žitni most," pravijo.   

null | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Maribor in Celje skupaj dražja od Ljubljane

Tudi Mariborčani lahko letos pričakujejo novost, in sicer stožec, ki simbolizira smreko, ter osvetljava posameznih stavb na Glavnem trgu. Okrasili bodo še 10 smrek, približno 30 rastočih dreves in nameščenih bo več kot 700 različnih okraskov. V Mestni občini Maribor napovedujejo, da bodo za nabavo nove okrasitve in vzdrževanje porabili okoli 133 tisoč evrov, v prihodnjem leto pa pričakujejo še višjo vsoto, ko bo izvedena še posodobitev krasitve na Trgu svobode.

V Celju bodo v praznični razsvetljavi zasijale celjske ulice, trgi in zgradbe. Novost letošnje praznične osvetlitve bo zvezdno nebo. Okrasili bodo 38 smrek, postavili 12 metrov visoko smreko na Trgu celjskih knezov pred Mestno občino Celje in okrasili nekaj primestnih ulic in krožišč v krajevnih skupnostih in mestnih četrtih. "Stroški letošnje okrasitve Celja bodo znašali okoli 95 tisoč evrov, kar je približno enako kot lani," so sporočili iz Mestne občine Celje.   

V Kranju in Kopru skromni v primerjavi z drugimi
V Kranju bodo za okraševanje uporabili 160 okraskov, 60 različnih svetlobnih zaves in okoli 10 kilometrov svetlobnih verig. "Drugačen učinek bomo skušali doseči z drugačno razporeditvijo okraskov," so sporočili iz Mestne občine Kranj. Stroške okrasitve ocenjuje na 35 tisoč evrov.  Približno enako vsoto bodo za okrasitev namenili v Kopru, kjer bodo porabili okoli 40 tisoč evrov. Okrasili bodo staro mestno jedro, in sicer glavni mestni trg in ulice ter glavne mestne vpadnice.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.