Slovenija
15 ogledov

Veseli december? Ne za vse.

(Foto: Nik Rovan)
1/2
Žurnal24 main
Da je Ljubljana zažarela v svoji praznični podobi, je bilo potrebnih 200.000 evrov. S tem denarjem bi lahko dobro poskrbeli za vse brezdomce.

V Sloveniji je okoli 700 brezdomcev. Župan Zoran Janković pravi, da Ljubljana za njih dobro poskrbi, sami pa trdijo, da hrano, prenočišče in vodo dobijo v ustanovah, ki nimajo dosti zveze z Ljubljano.

Vajeni vsega hudega
Vodja zavetišča za brezdomce Ljubljana Boris Kosec sicer priznava, da že zdaj delajo preko svojih zmogljivosti. Prepričan pa je, da bi Ljubljana poskrbela za dodatne stanovanjske kapacitete, če bi se problem brezdomstva še naprej širil ali pa bi nastopila ostra zima. Kot pravi, so brezdomci navajeni vsega hudega: "Če bi bila zdajle vojna, bi oni verjetno preživeli, mi pa ne, zato ker pač znajo. Skupnega imenovalca za njih ni, vsak ima svojo unikatno zgodbo."

V zavetišču jim sicer primanjkuje oblek in obutve, zato pozivajo vse, ki bi lahko kaj prispevali, naj to storijo. Peščica jih ima zagotovljeno streho nad glavo v zavetišču, ostale čakajo hladne klopi in ceste. Veliko je prikritega brezdomstva: ljudje se skrivajo, prenočijo pri prijateljih, si sposojajo denar ... Vse dokler se dokončno ne znajdejo na cesti.

Skoraj tretjina jih uspe najti rešitev
Kosec pravi, da okoli 30 odstotkov brezdomcev uspe znova najti službo in normalno zaživeti. Nekaj se jih tudi upokoji. Ostali pa celo življenje skrbno varujejo skrivnost, kje preživljajo noči. Zavedajo se namreč, da jim bo v primeru razkritja "ukraden" tudi ta kotiček za spanje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.