Slovenija
14 ogledov

Veselič: 'Na vrsti smo slovenski novinarji'

Barbara Brezigar bobo Žurnal24 main
Po zaslišanju na vrhovnem državnem tožilstvu je nekdanji novinar TV Slovenija Boštjan Veselič lahko dejal le eno: "Danes se je pokazalo, da smo po pregonu finskega novinarja na vrsti slovenski novinarji."
Veselič je bil zaslišan kot priča. "Vabljen sem bil, da bi dal potrebne podatke o kaznivem dejanju izdaje tajnih podatkov na škodo Božidarja Martina Njavra."
Iz vabila ni bilo razvidno, ali je osumljenec ali priča, na samem zaslišanju pa je povedal, da je le opravljal svoje delo.

Vse je že bilo povedano
Pojasnil je, da sta bila na zaslišanju prisotna dva policista specialnega oddelka za pregon gospodarskega kriminala, spraševal pa ga je le eden od njiju. Povedali so mu, da je v obravnavani zadevi priča in da je bilo ovadenih več oseb.

 

Vodstvo tožilstva ni bilo seznanjeno

Vodstvo državnega tožilstva je sporočilo, da z ukrepi in potekom predkazenskega postopka o sumu kaznivega dejanja izdaje tajnih podatkov na škodo Božidarja Martina Njavra niso bili seznanjeni.
Vse naj bi bilo v pristojnosti državne tožilke ter policistov specializiranega oddelka, ki so pri svojem delu samostojni in neodvisni.
Z Generalne policijske uprave pa so sporočili, da pri teh postopkih ne sodelujejo policisti ali kriminalisti slovenske policije.

"Povedal nisem nič. Vse, kar sem povedal, je to, da sem opravljal svoje delo kot novinar in da je bilo vse objavljeno v TV Dnevniku. Spraševali so me o telefonskem klicu gospoda Božidarja Martina Njavra. Povedal sem, da bi več povedal ob prisotnosti odvetnika, vendar so mi to odklonili – rekli so, da ga ne potrebujem," je še dodal Veselič.

Penko: "Gre za zlorabo institucije vrhovnega tožilstva"
O zadevi Patria je bil bolj zgovoren Veseličev pravni zastopnik Boštjan Penko: "Želel bi opozoriti kot pooblaščenec gospoda Veseliča, da gre za sprevrženo logiko obravnavanja dogodkov, za katere se je sprva govorilo, da gre za komunikacijo med generalno državno tožilko in osebami, ki so bile osumljene v zadevi Patria. Na koncu pa se izkaže, da se obravnavajo novinarji, ki so objavili te informacije, in se poskuša ugotoviti, kdo so njihovi viri, da se poskuša pritiskati z nedefiniranimi vabili, da bi se od novinarjev to izvedelo. To kaže na zlorabo institucije vrhovnega državnega tožilstva in na ponovno instrumentalizacijo tega državnega organa v neke povsem druge namene."

V središču pozornosti Jevšek, Kos in Praprotnik
Specialni oddelek vrhovnega državnega tožilstva naj bi preiskoval prvega kriminalista Aleksandra Jevška, šefa protikorupcijske komisije Draga Kosa in novinarja Roka Praprotnika zaradi izdaje uradne tajnosti. Slednji je prvi objavil novico o spornih telefonskih številkah in povezavi z generalno državno tožilko Barbaro Brezigar.

Praprotnik je včeraj zanikal informacije, da naj bi njega že zaslišali, in dodal, da je v svoji karieri že nekajkrat razkril občutljive informacije, pa se mu doslej zaradi tega še ni bilo treba zagovarjati.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.