Slovenija
212 ogledov

Veslaška regata kuterjev

veslaška regata, tekmovanje s kuterji, kuter
1/21
Žurnal24 main
Obujanje šolske veslaške tradicije.

Z bučnim navijanjem in spodbujanjem veslačev je več sto gledalcev danes v sicer betežnem vremenu uživalo na 12. Mednarodni veslaški regati učencev in študentov srednjih pomorskih šol ter fakultet v kuterjih.

To so danes že skoraj pozabljeni vendar nekoč tradicionalni čolni trgovskih in vojnih mornaric, ki so služili tudi za reševanje na morju, prevoz ljudi in vzdrževalna dela. Na pomorskih šolah po svetu ta plovila danes uporabljajo pri pouku za vzgojo, tradicijo, šport in razvedrilo. V Portorožu imajo na Pomorskem in tehniškem izobraževalnem centru ter Fakulteti za pomorstvo in promet dva taka čolna.

 

Tako so se nekoč urili pomorščaki
Ekipo kuterja sestavlja 10 veslačev in 1 krmar. Pomerijo se na 700 metrov dolgi stezi z obratom in to v izločevalnih bojih do finala. "Kuterje so nekoč uporabljali za urjenje pomorščakov. Tako s tem tekmovanjem utrjujemo tradicionalno staro veščino veslanja, predvsem pa je njegov namen druženje šol. Podobne regate so na Reki, v Kotorju, Benetkah in celo v Beogradu. Najstarejša je bakarska, druga je naša," je pojasnil vodja tekmovanja kapetan dolge plovbe Rok Sorta.

Dekleta ne zaostajajo
Tekmovalo je 19 ekip in kot posebnost omenimo, da je poleg ekip iz Hrvaške, Črne gore in Slovenije dogajanje lepo popestrila tudi ekipa deklet iz "Škole za brodarstvo, brodogradnju i hidrogradnju" iz Beograda, kjer ta šport gojijo na Donavi.

V moški konkurenci so zmagali veslači Pomorske fakultete z Reke in v ženski dekleta Fakultete za pomorstvo in promet Portorož. Izven konkurence sta v veselje navijačev nastopili tudi dve ekipi profesorjev iz obeh naših šol; boljša je bila ekipa Pomorskega in tehniškega izobraževalnega centra Portorož, kot se že nekaj let imenuje nekdanja Srednja pomorska šola.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.