Slovenija
85 ogledov

Vesolje uničuje mišice astronavtov

Šest mesecev v vesolju je dovolj, da se astronavti po vrnitvni na Zemljo počutij Žurnal24 main
Če bo človek kdaj stopil na Mars, si bo to potovanje za vedno zapomnil. Znanstveniki so namreč ugotovili, da bi se lahko človek na poti do Rdečega planeta neverjetno postaral.

Robert Fitts, profesor biologije na Univerzi Marquette v Wisconsinu, ki je vodil raziskavo, je devetim ruskim in ameriškim astronavtom odvzel vzorec mišičnega tkiva. Rezultati so pokazali, da so se njihove mišice, ki so pomembne za ravnotežje in držo, dramatično postarale.

Raziskava je še pokazala, da so astronavti, ki so v vesolju preživeli več kot pol leta, izgubili kar 40 odstotkov svoje mišične mase, domov pa so se vrnili šibki kot 80-letniki. Odkritje je sprožilo resne pomisleke o tem, da bi astronavte v bližnji prihodnosti lahko poslali na Mars.

Fitts je še povedal, da je staranje, ki ga povzroči daljše bivanje v vesolju, le začasno, saj si astronavti že po nekaj mesecih na Zemlji opomorejo. Fitts je še prepričan, da bi se lahko astronavti lahko izognili pospešenemu staranju s podrobnejšimi raziskavami in ustrezno opremo. Dodal je, da fizična pripravljenost pred odhodom v vesolje ni pomembna, saj tudi tisti, ki imajo večjo mišično maso in so bolje fizično pripravljeni, prav tako trpijo zaradi šibkih mišic, ko se vrnejo domov.

Pripravljajo se na potovanje

Medtem pa so v Moskvi šest astronavtov za 18 mesecev zaprli v zapuščen zabojnik brez oken. Cilj poskusa je ponazoriti misijo na Rdeči planet - 250 dni potovanja, 30 dni bivanja na površini planeta in še 240 dni za vrnitev, kar nanese skupaj 520 dni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.