Slovenija
21 ogledov

Veter podiral drevesa

Tržič veter Goran Novkovič
Okrepljeni jugozahodnik povzroča nevšečnosti po državi. Na Kočevskem je bilo 1500 odjemalcev brez elektrike. Zvečer težave povzročala tudi meteorna voda.

V več krajih po Sloveniji je veter povzročil kar precej težav. Najpogostejši so bili vetrolomi – podrta drevesa so čez dan odstranjevali gasilci in delavci cestnih podjetij tudi v okolici Črnomlja, Novega mesta, Velikih Lašč, Vidmu, Mahneti,  na območju Lehna, v Prvencih., poročajo na Upravi RS za zaščito in reševanje.

Odkrivalo vse od cerkve, hiš do doma upokojencev

Veter pa je razkrival tudi strehe. Domžalski gasilci so morali posredovati v stolpnici, ki je pred dnevi pogorela – na strehi so morali ponovno namestiti zaščitno folijo.  Na taboru v Ljubljani je veter odkril del strehe na domu upokojencev. Strešniki so s strehe v Ljubljani padali tudi na Mestnem trgu.

Na Bregu pri Kočevju je veter razkril obrobe na strehi stanovanjske hiše.  Podobno se je zgodilo tudi na strehi cerkve v Ribnici.

V naselju Javorje v občini Črna na Koroškem je veter odkril okoli 35 kvadratnih metrov strehe stanovanjske hiše. Tamkajšnji gasilci so del strehe pokrili s pločevino, ostalo pa z zaščitno folijo.

Ostali brez elektrike

Zaradi vremenskih razmer je kar nekaj prebivalcev ostalo brez električne energije. V naselju Šober v mariborski občini se je podrl steber daljnovoda. Zaradi tega je brez elektrike ostalo 228 odjemalcev, s čimer se ukvarjajo delavci Elektra Maribor.  V Starem trgu v občini Loška dolina je veter podrl drog električne napeljave. 

Zaradi vetra se je močno nagnil električni drog v kraju Drama v občini Šentjernej. Ogrožal je dve hiši, posredovali pa so dežurni delavci Elektra Šentjernej. 

Delavci Elektra Celje so morali posredovati v Šentvidu pri Zavodnju  - z žic električne napeljave so odstranili drevo in odpravili prekinitev oskrbe z elektriko. V Kočevju pa je zaradi močnega vetra izpadlo več daljnovodov in transformatorskih postaj. Brez elektrike je bilo okoli 1.500 odjemalcev.  Do prekinitve oskrbe je prišlo tudi v naselju Vrh pri Boštanju - ob 18. uri so delavci Elektra Celje poskrbeli, da je elektriko dobilo vseh 580 gospodinjstev.

V naselju Apače je podrto drevo pretrgalo električne vodnike.

V Ljubnu so bili na delu dežurni delavci Telekoma Slovenije, saj je veter podrl telefonska droga. Telekom so klicali tudi zaradi odtrganega telefonskega kabla na Gorenjski cesti v Ribnici.

Veter ne bo pojenjal

Danes je po državi piha okrepljen jugozahodnik. Proti večeru pa je v severovzhodni ter severni in osrednji Sloveniji prehodno zapihal severni in severovzhodni veter. Vremensko napoved lahko preverite tudi na vremenskem portalu VREME.NET.

Tudi pri vas veter povzroča nevšečnosti? Fotografije nam lahko pošljete s pomočjo spodnjega obrazca.