Slovenija
39 ogledov

Veter podiral drevesa, dež zalival kleti

Podrto drevo Duško Mirković/PIXSELL
Slovenijo je ponoči zajelo močno neurje z nalivi, v katerem je med drugim odkrivalo strehe in podiralo drevesa ter povzročalo lokalne izpade električne energije. Neurje se je začelo v zahodni Sloveniji, nato pa nadaljevalo v osrednjo in vzhodno Slovenijo.

V Portorožu je neurje podrlo drevo čez cesto na Poti pomorščakov, v Idriji in Vipavi pa je močan veter odkril streho, piše na spletnih straneh Uprave RS za zaščito in reševanje.

V Kopru je meteorna voda zašla v stanovanje, v kraju Gore v Občini Idrija pa je veter odkril streho gospodarskega objekta. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Dole so streho že prekrili s ponjavo in tako preprečil zamakanje objekta, še piše na straneh uprave za zaščito in reševanje.

Veter je podrl drevo še na ulici Drska v Novem mestu, drevo pa je padlo na cesto tudi v naselju Podgrad pri Ilirski Bistrici, kjer je prišlo tudi do izpada električne energije, ter na cesto med Ilirsko Bistrico in Jelšanami. V kraju Dornberk pri Novi Gorici je neurje odkrilo streho, v naselju Grahovo pri Cerknici pa je veter razkril skedenj in podrl drevo.

Močnejša nevihta z nalivi je nastala tudi v Ljubljani, močan veter pa je drevesa podiral tudi v več krajih vzhodne Slovenije, med drugim na regionalni cesti Smednik–Raka v Občini Krško, na regionalni cesti Sevnica–Breg in v Zidanem Mostu v Občini Laško.

Drevesa so se podirala tudi v Skolibrovi ulici v Ormožu, pa na glavni cesti Celje–Laško v Polulah v Celju ter tudi na Cesti na Grad v Celju. Tam je neurje tudi razkrilo streho objekta, brez dela strehe je ostalo tudi gospodarsko poslopje v Brezju pri Poljčanah.

Tudi celjsko območje zajelo neurje

Tudi celjsko območje je prejšnjo noč zajelo neurje z močnim vetrom in dežjem. Na območju Občine Šmartno ob Paki je zaradi izpada daljnovoda Gorenje brez električne energije ostalo 1.300 odjemalcev. Na več lokalnih cestah so celjski gasilci ponoči odstranjevali podrto drevje, na Teharjah pa so s folijo pokrili odkrito ostrejše stanovanjske hiše.

Tudi na območju Braslovč je bilo med 21.50 in 0.50 zaradi izpada daljnovoda Letuš, 1.417 odjemalcev brez električne energije, prav tako je bilo brez nje 907 odjemalcev na območju Vinske Gore, so danes sporočili z Uprave RS za zaščito in reševanje.

Velenjsko območje je v ponedeljek okrog 21.30 zajelo neurje z močnim vetrom in dežjem. Posredovali so velenjski in šaleški gasilci, ki so na cesti Paka pri Velenju–Paški Kozjak rešili dve osebi, ki sta ostali ujeti v vozilu med podrtimi drevesi. Zaradi več podrtih dreves sta si kraj ogledala tudi predstavnik civilne zaščite velenjske občine in tamkajšnja komunalna služba. Omenjena cesta je zaprta in označena z ustrezno signalizacijo. Odstranitev podrtih dreves pa bodo začeli danes.

Podrto drevje je oviralo promet tudi v Šmartnem ob Paki, Rečici ob Paki in Malem Vrhu v Občini Šmartno ob Paki.

Naraščajo lahko reke

Danes lahko narastejo manjši vodotoki v zahodni, severni, osrednji in jugovzhodni Sloveniji.

Reke bodo znova narasle v sredo in četrtek. Večji porast rek je po podatkih Agencije RS za okolje pričakovati v Posočju, na Gorenjskem in v osrednji Sloveniji, kjer lahko reke dosežejo velike letne pretoke. Povišano bo tudi plimovanje morja ob slovenski obali.

Komentarjev 1
  • vrtnica 08:06 25.september 2012.

    Kaj pa pišete......."s ponedeljka na nedeljo"je neurje zajelo........????